Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIDER U DALMACIJI

Prodaje se trgovački lanac Tommy? Kao najizgledniji kupac figurira britanski fond

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/3
27.12.2021.
u 15:31

Tommy danas ima oko 3,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, 4700 zaposlenih i 250.000 kupaca dnevno, a njegova EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi više od 250 milijuna kuna godišnje

Trgovački lanac Tommy nalazi se pred potencijalnim preuzimanjem, doznaje tportal, a prema neslužbenim informacijama potvrđenim iz više izvora, kao najizgledniji kupac figurira britanski fond CVC Capital Partners čiji portfelj uključuje 73 kompanije diljem svijeta, a procjenjuje se na preko 75 milijardi dolara.

Tommy, po prihodima 19. kompanija u Hrvatskoj i šesti najveći trgovac u zemlji, danas ima oko 3,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, 4700 zaposlenih i 250.000 kupaca dnevno, a njegova EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi više od 250 milijuna kuna godišnje. Prilikom preuzimanja u trgovačkoj branši uobičajeno je pomnožiti EBITDA koeficijentom od šest do 12 i tako doći do kupoprodajne cijene, no ona ovisi i o brojnim drugim faktorima.

Tportal je od ove kompanije zatražio odgovor na pitanje u kojoj je fazi proces eventualnog pronalaska kupca, a odgovoreno je da su svjesni interesa javnosti, no u ovom trenutku ništa ne mogu potvrditi niti imaju potrebu bilo što komentirati.

Tvrtka u vlasništvu poduzetnika Tomislava Mamića dosad se razvijala snažno i stabilno. U svom portfelju ima i pekarsko-slastičarsku kuću Bobis i mesnu industriju Petason, a posljednjih godina krenula je i u investicije u turističkom sektoru. 

Nejasno je namjerava li u potencijalnoj transakciji Mamić prodati i više stotina poslovnih prostora, koje njegova tvrtka ima u vlasništvu, ili ih ipak ostaviti sebi uz neku vrstu dogovora o dugoročnom najmu. Mamić je, inače, trenutno jedan od najvećih dalmatinskih i hrvatskih poduzetnika, a posljednjih se godina postupno povlačio iz upravljačkih i nadzornih struktura svojih tvrtki, u kojima je njegovo mjesto zauzimao sin Zoran.

VIDEO Stanovnicima ZOO vrta grada Zagreba tradicionalno su podijeljeni darovi

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:54 27.12.2021.

Haha, Mamici vladaju sportom i ekonomijom. 👍😁

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:48 27.12.2021.

E jadna li si Hrvatska, ni trgovinu ne možeš zadržati

ZI
zinegoid
15:40 27.12.2021.

zahtjevi tržišta izgleda prerasle trenutne mogućnosti i sposobnosti, sretno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije