Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prepolovili kamatu, ušteda i 50.000 kuna

Ako kamata jedan dan može biti upola manja, pitanje je može li stalno?
14. lipnja 2018. u 08:10 3 komentara 3387 prikaza
Addiko banka
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Addiko banka uvela je – rasprodaju kredita! U petak 15. lipnja gotovinske nenamjenske kredite odobravat će po 50 posto nižoj kamati od aktualne, a ponuda vrijedi i za postojeće klijente koji već otplaćuju kredit, i za klijente drugih banaka koji bi htjeli refinancirati svoj skuplji kredit.

Nataša Novaković Krediti za povlaštene Donosimo: 43 dužnosnika koji su dobili zajam s kamatom nižom od 5 posto

Trgovački slogan

Borba za klijente dobila je ovim potezom potpuno novu dimenziju jer je za hrvatske prilike potez prilično revolucionaran, no otvorila je i logično pitanje: ako se krediti mogu uz takvu kamatu odobravati jedan dan, mogu li i ostalih 364 dana u godini? I koliko zapravo hrvatski građani preplaćuju svoje kredite? Slične ponude još nije bilo na tržištu, no Sberbank je lani, primjerice, uveo “Hit” gotovinski nenamjenski kredit čija se kamata, teoretski, uz urednu otplatu može spustiti do – nula posto!

Krediti | Autor :

No, da se vratimo na “Addiko Red Friday”, koji i nazivom akciju izjednačava s trgovačkim sloganom: prepolovljene će se kamate, koje će vrijediti za sve kreditne zahtjeve predane 15. lipnja, odobri li ih banka, primjenjivati do kraja otplate. I to kao fiksne kamate. Primjerice, za brze “Blic” kredite umjesto standardnih 8,20 posto, kamata će iznositi od 4,10 posto (efektivno 4,18 posto) za kune, a za kredit s valutnom klauzulom u euru umjesto osam posto, kamata će 15. lipnja iznositi četiri posto (efektivno 4,07 posto).

Miljenko Živaljić Ekstra dobit Banke zaradile 1,43 mlrd. kuna – milijardu kuna više nego lani

Nema ni naknada

Po tom principu, kamata za standardni gotovinski kredit spustila bi se sa 6,20 na 3,10 posto za kredite u euru, a prema našoj računici, za kredit od 35 tisuća eura na deset godina otplate ukupna bi ušteda bila čak 46.510 kuna. Za kredit od 200 tisuća kuna u kunama klijent bi otplatio 40.896 kuna manje, a nisu zanemarivi ni iznosi koji bi se uštedjeli na manjim kreditima: kod “Blic” kredita od 50.000 kuna klijent bi otplatio 5820 kuna manje. Banka u ovoj akciji neće zaračunavati dodatne troškove kredita, ni naknade, niti troškove javnog bilježnika.

Za kredite do iznosa od 50.000 kuna ili 7000 eura nije nužno ni prebacivanje plaće u Addiko i korisnik kredita može ostati u svojoj matičnoj banci, no za veće iznose ipak traže prebacivanje primanja. Što se tiče dokumentacije, trebat će priložiti standardne dokumente za dokazivanje kreditne sposobnosti koji su trenutačno nešto izdašniji zbog nefunkcioniranja HROK-a. Neslužbeno saznajemo da nije isključeno, pokaže li se akcija uspješnom, uvođenje redovne prakse da jednom u godini na ovaj način “počaste” klijente. Čeka se reakcija konkurencije!

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Addiko banka
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka NEMA UGROZE OSOBNIH PODATAKA Banke ipak smiju koristiti HROK Antonio Šeparović Novi model bankarstva Bankarsko tržište se mijenja, a regulator toga nije svjestan
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar tituš
  tituš:

  Prevara!

 • emojmile:

  Treba vidjet cijenu kapital a na 20g .u sadasnjoj banci i ovoj..isto za isto

 • snovakor:

  Banke, Osiguravače kuće i ostali veliki igrači na tržištu imaju iz godine u godinu veće dobiti i to dobro znaju...ali rezultati se uvijek plasiraju jako kasno, da ne bi previše privlačili pozornost. ... u glavnom, građani preplaćuju svakako sve svoje ... prikaži još! kredite...dok Banke ne žele plasirati poštenu kamatu na štednje !! Izgovori su im svakakvi ali nijedan nije opravdan, kao i uvijek !