Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO MINISTARSKO OBRAĆANJE

Popijač: Osmislit ćemo novi gospodarski model

popijač
Robert Anić/PIXSELL
19.11.2009.
u 17:55

Velik je čast biti ministar, ali to u prvom redu promatram kao profesionalni izazov, jednako kao što sam gledao i svoje dosadašnje poslove - kazao je Popijač u prvom ministarskom obraćanju.

- Prvi će mi korak biti da dođem na posao u Ministarstvo gospodarstva, a drugi da se s premijerkom dogovorim o drugom koraku - kazao je u šali netom nakon imenovanja u Saboru ministar Đuro Popijač. Puno je, nastavlja ozbiljno, problema, ne zato što netko nije dovoljno radio nego ih je jednostavno puno i trebat će poduzeti puno bolnih koraka, pogotovo u brodogradnji.

- Za sve nas u Vladi je ključno pokušati osmisliti novi gospodarski put i model. Dopustite mi da kažem da sam sve što sam dosad radio, radio uspješno. Sve je mjerljivo i dokazivo. Nadam se i vjerujem da ću dio toga uspjeti prenijeti i na svoj novi posao. Velika je čast biti ministar, ali to u prvom redu promatram kao profesionalni izazov, jednako kao što sam gledao i svoje dosadašnje poslove - kazao je Popijač u prvom ministarskom obraćanju.

Nekoliko sati ranije uvjeravanja premijerke Jadranke Kosor, kako je Đuro Popijač najbolji kandidat za novog ministra gospodarstva, rada i poduzetništva jer ima rješenje za brodogradnju, jer se želi uhvatiti u koštac s problemima u tekstilnoj industriji, jer zna kako ojačati investicaje u Hrvatskoj te kako promijeniti filozofiju rada, ojačati ulogu Gospodarsko-socijalnog vijeća i socijalnog partnerstva, do saborske oporbe ipak nisu doprla. Jer povjerenje mu nije dala niti jedan oporbena stranka, točnije esdepeovci i ideesovci glasovali su protiv njegova imenovanja novim ministrom gospodarstva dok su haenesovci i HSU bili suzdržani.

Nije upitna stručnost
No prema toj istoj oporbi premijerka Jadrana Kosor imala je mnogo "lošiji" ukus kada su u pitanju dva potpredsjednika Vlade - ministar financija Ivan Šuker i ministar zdravstva Darko Milinović.

- Za ovakav prijedlog rekonstrukcije Vlade ima jedna narodna 'Puno babica, kilavo dijete'. Prijedlozi rješenja svode se na kadrovsko prelijevanje iz šupljeg u prazno s jednim osvježenjem u ministru gospodarstva, ali istovremeno s upitnim mogućnostima. Popijačeve stručne i organizacijske sposobnosti nisu upitne, ali je upitan potencijal sustava u kojem on treba djelovati - kaže haenesovac Zlatko Koračević.

Iako mu nije dao povjerenje, ideesovac Damir Kajin ipak je novom ministru Popijaču poželio svaku sreću, ali ga i pozvao da narodu otvoreno kaže što ga čeka iduće godine. A čeka ga, kaže, veći PDV na kruh i mlijeko, još teža naplata kredita, daljnji gubitak radnih mjesta...

- A u ovom trenutku nismo dobili nikakav suvisli program osim ovoga intervjua da gubitašima neću dati niti kune, a uspješne će tvrtke dobiti dvije milijarde kuna - istaknuo je Kajin koji je Popijaču zaželio i da nadzire hrvatsko gospodarstvo bolje nego HRT.

Da će novi proračun nakon nekoliko dana od donošenja pokazati svu Popijačevu nemoć, uvjeren je esdepeovac Slavko Linić kojemu nije jasno kako to da Popijača dok je bio u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Šuker nije doživljavao, a sad mu je dobar.

Odmah na posao
- Klub SDP-a smatra da je Šuker kriv za uvođenje kriznog poreza jer kao ministar nije vodio računa o proračunu. Nije brinuo kako ravnomjerno opteretiti sve koji su porezni obveznici. Nije pripremao mjere za zaustavljanje negativnih mjera recesije. Nije slušao HUP, odgovoran je i za nelikvidnost iako on ima svoje brojke i statistiku i ne sluša nikoga. Odgovoran je i za neuspjeh Fine i Hrvatske poštanske bane - objašnjavao je Slavko Linić. Potporu, dodao je, ne mogu dati niti ministru Milinoviću koji je odgovoran za rigidni zakon o umjetnoj oplodnji.

- Što uopće reći o čovjeku koji smatra reformu uspješnom zato jer je donijela novac. Da, donijela je, ali na račun koga - najsiromašnijih, ljudi od rada i bivšeg rada. Takvu reformu smatramo neprihvatljivom - istaknuo je Linić.

Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas u Saboru kako će Vlada, zajedno s novim ministrom gospodarstva Đurom Popijačem već idući tjedan početi razmatrati mjere za spas tekstilne industrije. Premijerka Kosor kazala je da se vode razgovori o ekipi državnih tajnika koji bi surađivali s Popijačem.

Komentara 24

OB
-obrisani-
01:36 20.11.2009.

je, zmislili budu toplu vodu ili perpetum mobile

Avatar Azriel
Azriel
18:59 19.11.2009.

JankoPrekobrda samo mi reci kako bi to pravilo uveo u d.o.o? U d.o.o. nemaš recimo Upravni ili nadzorni odbor.....

BI
bilibrig
19:41 19.11.2009.

Popijač je dobro riješenje i treba mu dati podršku i šansu. a pametnjakovići što vi imate zamjeriti čovjeku koji je svugdje gdje je bio odradio odličan posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije