Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poljoprivrednicima veća pregovaračka moć

Imat će jaču poziciju u odnosu na supermarkete, a mlade će se poljoprivrednike znatno izdašnije pomagati.
13. prosinca 2017. u 06:30 0 komentara 171 prikaza
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zastupnici Europskog parlamenta jučer su s 503 glasa za, 87 protiv i 13 suzdržanih usvojili Reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

oranje polje traktor zemljište Podaci DZS-a Pad vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi za 5,7 posto

Nova pravila trebala bi ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika dopuštajući svim priznatim organizacijama da planiraju proizvodnju i pregovaraju sa supermarketima o ugovorima za nabavu robe u ime svojih članova, a da pritom ne krše pravila EU o tržišnom natjecanju. Kolektivni pregovori do sada su bili dopušteni samo u sektorima mlijeka, maslinova ulja, govedine i žitarica.

1 / 6

Poljoprivrednike će se bolje zaštititi od volatilnosti tržišta i kriza, loših vremenskih uvjeta, biljnih nametnika, bolesti životinja... EK će biti ovlaštena brže reagirati izvanrednim mjerama potpore agraru, a financijska sredstva za mlade poljoprivrednike mogla bi se povećati s 25% na 50% osnovnih plaćanja za prvih 25-90 ha, kako bi ih privukli u poljoprivredu.   

Suhomesnati proizvodi VELIKE PROMJENE Na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi: Evo što donosi... Phil Hogan Hrvatskoj puno veće diskrecijsko pravo u odlučivanju o podjeli novca za agrar   Baranja MILAN KNEŽEVIĆ Poljoprivreda i turizam kao pokretači razvoja
Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.