Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Petrokemija za okolišne dozvole treba 35 milijuna eura

Kutinski gubitaš do kraja godine mora ispoštovati europske standarde za otpadne vode i sanirati odlagalište fosfogipsa
16. studenoga 2017. u 08:57 2 komentara 540 prikaza
Petrokemija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Nakon što je poljski Azoty objavio da zbog rizika otkrivenih tijekom dubinskog snimanja kutinske Petrokemije neće sudjelovati u dokapitalizaciji, o povlačenju iz procesa razmišlja i austrijski Borealis.

Dokapitalizacija HPB želi prikupiti 600 milijuna kuna, država u prvom krugu isključena

Informacija je to koja se jučer mogla čuti u krugu tvrtki koje su iskazale interes za dokapitalizaciju, među kojima je i domaći PPD, a koji je, kako neslužbeno doznajemo, i dalje zainteresiran za proces.

U PPD-u kažu kako im je cilj održati Petrokemiju kao proizvođača i potrošača plina, a zainteresirani su za formiranje širokog konzorcija koji bi upravljao tvrtkom. Neslužbeno poručuju da su im u toj priči prihvatljiv partner svi koji su iskazali interes za dokapitalizaciju.

Upozoravaju, međutim, da bi se Petrokemija uskoro mogla suočiti s novim problemima, budući da joj krajem godine istječu okolišne dozvole za rad dijela postrojenja, nakon čega prijeti obustava proizvodnje u tim postrojenjima. Najveći problem predstavljaju otpadne vode i amonijak, u što bi, po standardima EU, trebalo investirati 35 milijuna eura. Taj bi se novac mogao pokriti i iz europskih fondova, no tek kada Petrokemija pokaže stabilno poslovanje, za što je, opet, nužna dokapitalizacija. Dodatnih 20 do čak 50 milijuna eura mogla bi koštati sanacija odlagališta fosfogipsa, otpada nastalog proizvodnjom mineralnog gnojiva, koje se nalazi u razini parka prirode Lonjsko polje.

Potencijalnim partnerima u dokapitalizaciji problem bi mogle biti i državne potpore budući da je država prije dvije godine dokapitalizirala tvrtku s 253 milijuna kuna, čemu treba pridodati i dva HBOR-ova kredita s državnim jamstvima. U PPD-u se nadaju segmentaciji tarifa za transport plina, po uzoru na platne redove u opskrbi, čime bi se umanjili troškovi velikih potrošača, među kojima je i Petrokemija. Dospjela potraživanja Petrokemije prema PPD-u, po neslužbenim informacijama, u ovom času iznose 140 milijuna kuna, dok je ukupna izloženost znatno veća i penje se na oko 250 milijuna.

Privatizacija kutinskog gubitaša trebala bi krenuti nakon izvanredne skupštine planirane za 11. prosinca. Model dokapitalizacije predviđa povećanje temeljnog kapitala tvrtke za 450 milijuna kuna, a interes su, uz PPD, iskazali i Ina, HEP, Janaf, EBRD i nekoliko mirovinskih fondova.

Pogledajte video Kulmerovih dvora:

Petrokemija Dokapitalizacija Za Petrokemiju interes pokazali Azoty, PPD, Ina, Janaf, HEP, Borealis, EBRD... Tomislav Mazal Slavonskobrodska kompanija Nakon dokapitalizacije država više nije većinski vlasnik Đure Đakovića? Petrokemija Državna imovina Prodaje počele, upitni interes i planirani novac
Tamara Boroš
Neponovljiva Boroš
Otkrivamo gdje je danas heroina koja je ispisala hrvatsku povijest i potom teško oboljela
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • mulag:

    pa sta, to ce drzava namaknut, tj.mi

  • propalismoFranjoskroz:

    2,5 milijardi!!!!U zadnjih desetak godina!!I sad će još moj mirovinski fond ulupati u spalionicu novaca??