Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prodaje počele, upitni interes i planirani novac

Osim na privatizaciju i prodaju nekretnina država računa na velik iznos od dijela dobiti koje moraju proslijediti državne tvrtke.
19. srpnja 2017. u 21:08 0 komentara 879 prikaza
Petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Vlada je zacrtala ove godine ubrati 1,4 milijarde kuna od privatizacije državnih udjela u tvrtkama, a oko 560 milijuna od prodaje nekretnina. Ukupni su planirani prihodi od državne imovine 2,7 milijardi kuna. Jasno je da se računa na niz dodatnih prihoda, kao što je uplata dijela dobiti od državnih tvrtki.

Javni poziv Ponude za Češku vilu na Visu prikupljaju se do 16. listopada

Nakon snimanja situacije početkom godine, u drugoj polovici godine kreće se u privatizaciju. Detalji se od resornog ministra Gorana Marića ne mogu dobiti. No jasno da će se novčani planovi teško realizirati, jer je za velik broj kompanija upitan i pronalazak ulagača. Jedini važniji udjel planiran za prodaju onaj je u tvrtki Eutelsat Communications od 0,45 posto. Navodno je ovih dana ta transakcija i obavljena na Pariškoj burzi gdje dionice Eutelsata kotiraju. Posljednjih mjeseci cijena je bila na razini od oko 24 eura, a računa se da bi država mogla dobiti oko 175 milijuna kuna.

Ina i PPD opet u igri

Nastavlja se i dugogodišnja trakavica vezana za prodaju udjela u Petrokemiji. Ponovno se traži ulagač, ponude potencijalnih ulagača su zaprimljene, navodno više njih, a među interesentima su i već dulji period Ina i PPD, koji imaju znatna potraživanja od kutinske kompanije. Dok se prodaja odgađala, istodobno se u Petrokemiju više puta ubrizgavao državni novac dokapitalizacijom ili jamstvima za kredite, a što je, s obzirom na to da je riječ o državnoj tvrtki, i stvorilo obvezu pokretanja restrukturiranja i privatizacije koju odobrava Europska komisija.

Petrokemija Zvonimir Despot Petrokemija – ogledni primjer pljačke i otimačine

U investicijskim krugovima govori se da bi uskoro i Jadroplov mogao dobiti novog vlasnika – Atlantsku plovidbu koja je najavila povećanje kapitala za oko 210 milijuna kuna. To povećanje povezuje se sa željama za nova ulaganja. A njezin interes za Jadroplov poznat je otprije. Jadroplov čeka odobrenje od Europske komisije za program restrukturiranja, a zbog, kao i Petrokemija, dobivenih državnih potpora.

I u slučaju Jadroplova plan restrukturiranja podrazumijeva ulazak strateškog partnera. Država u Jadroplovu ima udjel od oko 70 posto, u Petrokemiji približno 80 posto, a u Luci Rijeka oko 37 posto. Prije nekoliko je dana objavljena ponuda za prodaju državnog udjela u Luci Rijeka od oko 11,75 posto, čime bi još uvijek zadržala kontrolni paket, ali više ne bi bila najveći pojedinačni dioničar.

Natječaj za Češku vilu

Minimalnu cijenu za dionicu Centar za restrukturiranje i prodaju moći će postaviti na 48 kuna pa bi na temelju toga država mogla dobiti 76 milijuna kuna. Novčano ojačanje treba i Đuro Đaković u kojem država ima udjel, a koji je ovaj tjedan počeo s upisom novih dionica, nakon što je nedavno dokapitalizacija propala. Država je i raspisala natječaj kojim traži ulagača za Češku vilu na Visu, a plan je obaviti rekonstrukciju i prenamjenu u hotel s najmanje četiri zvjezdice. 

Andrej Plenković Plenković 'Dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina za Petrokemiju' kuće Od početka 2018. godine Kako će porez na nekretnine utjecati na građane? Evo što kažu ministri Goran i Zdravko Marić Ivan Vrdoljak Nudili i Oreškovićevoj Vladi HNS ponovno predlaže novi prijedlog upravljanja državnom imovinom
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.