Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nakon dokapitalizacije država više nije većinski vlasnik Đure Đakovića?

U Grupaciji će moći opstati samo društva koja mogu dokazati samostalnu održivost na tržištu, najavio je predsjednik Uprave
23. kolovoza 2017. u 09:10 2 komentara 897 prikaza
Tomislav Mazal
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Modernizacija proizvodnje, postizanje konkurentnosti i zadržavanje samo onih djelatnosti koje mogu opstati na tržištu smjer je u kojem će ići Đuro Đaković nakon uspješno provedenog drugog kruga dokapitalizacije, u kojemu je prikupljen 51 milijun kuna.

Đuro Đaković Montaža Posao s Nijemcima Đuro Đaković ugovorio isporuku vagona vrijednih 62 milijuna kuna

Time je temeljni kapital grupacije povećan na 203 milijun kuna, s tim da u tvrtki za rujan već najavljuju novi krug u kojemu bi prodajom dionica trebali uprihoditi još stotinjak milijuna kuna.

Stabilizacija poslovanja

– Ostvareni rezultat je na razini našeg minimalnog očekivanja i on za nas prvenstveno znači stabilizaciju poslovanja te mogućnost nastavka ugovaranja poslova, povećanja prihoda i poboljšanja ukupnog rezultata. Bit će definitivno puno lakše, jer ćemo u tu svrhu moći koristiti svoje vlastite izvore kapitala – rekao je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal nakon jučerašnje redovne Skupštine društva.

Istaknuo je kako je sada učinjen prvi korak, ali kako tvrtka uvijek teži boljem i kako će u sljedećem razdoblju još puno raditi na tome da dosegne puni iznos kapitala koji su ocijenili potrebnim za uspješno poslovanje. Dodao je kako će morati voditi računa o pažljivom korištenju novca koji im je povjeren i kako će u Grupaciji moći opstati samo društva koja mogu dokazati samostalnu održivost na tržištu, što nije slučaj s Industrijskim rješenjima u kojima će, najavio je, u idućem razdoblju biti značajnih promjena.

Na upit koja je nova vlasnička struktura Đure Đakovića i je li točno da država više nije većinski vlasnik, Mazal je odgovorio kako on to ne može ni potvrditi niti demantirati sve dok dionice ne budu upisane u registar dioničara.

– Mogu samo objaviti da je riječ o domaćim ulagačima, među kojima ima i pravnih i fizičkih osoba – rekao je Mazal.

Tomislav Mazal Dan D Istječe rok za dokapitalizaciju Đure Đakovića

Prepoznata kvaliteta

U medijima se u posljednje vrijeme pohvalno piše o novom krugu dokapitalizacije. Špekulira se kako za neke državne tvrtke nema interesa, dok se za Đuru Đakovića interes na tržištu ipak pojavljuje.

Uzme li se u obzir prva (neuspješna) dokapitalizacija, postavlja se pitanje je li se stanje na tržištu kapitala promijenilo ili se Đaković doista počinje prepoznavati kao kvalitetna tvrtka na tržištu?

– Činjenica je da posljednje tri godine mi pokazujemo značajno poboljšanje svojih rezultata, da se korporativno upravljanje značajno promijenilo i da su ulagači to počeli primjećivati. Nikada prije nismo imali povećanje kapitala u novcu. Dosad smo imali samo smanjenje zbog pokrivanja gubitaka. Vjerujem da se ovim pokazalo da su ulagači počeli vjerovati u Đuru Đakovića i da će se to nastaviti i u budućnosti – zaključio je Mazal.     

Đuro đaković Odluka Skupštine Đuro Đaković kreće u novu dokapitalizaciju Izgubljeno povjerenje ulagača Đuro Đaković grupa zaustavila dokapitalizaciju Đuro Đaković Montaža Ugovor sa Švicarcima Đuro Đaković gradi fermentore vrijedne 15 milijuna kuna
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar lunar777
    lunar777:

    Nadam se da više nećemo financirati vaše gubitke, prestanimo biti socijalistička ekonomija.

  • promag:

    U izvješću stoji: "Poslovni rashodi ostvareni u periodu 1. - 6. 2017. godine iznose 92.231.440 kuna i manji su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 75.054.808 kuna ili 44,87%. Poslovni rashodi čine 96,24% ukupnih rashoda." - dakle, poslovanje ... prikaži još! je u ozbiljnom padu.