Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncept superjahte

Ova hrvatska jahta nominirana je za prestižnu dizajnersku nagradu

jahta
Foto: AITAC
1/4
04.03.2014.
u 11:27

- Dizajn 45,2 metarski duge jahte CM42 u potpunosti je izrađen u CATIA v5 alatu. Interno ju zovemo jahata s karakterom zbog snažnog i agresivnog izgleda te odvažnih linija na prvi pogled - kaže dizajner Valdi Knapić.

Riječka tvrtka AITAC d.o.o. za projektiranje i dizajn brodova u suradnji s mladim hrvatskim dizajnerom Valdijem Knapićem osmislila je koncept 45 metarske super jahte “CM42” koji je u konkurenciji je za prestižnu IYA 2014 (“The International Yacht & Aviation Awards 2014”) nagradu.

Naime, IYA je jedna u nizu godišnjih nagrada koje dodjeljuje vodeći engleski časopis za dizajn luksuznih interijera “design-et-al”. - Ideja o suradnji s Valdijem nastala je zapravo iz našeg dosadašnjeg iskustva na projektiranju jahti, gdje je vječni sraz i kompromis između dizajnera i inženjera koji koncept moraju pretvariti u opipljiv proizvod. Cilj nam je bio uključiti dizajnera u vlastiti inženjerski tim kako bi u ranoj fazi projekta došli do inteligentnijih i konstruktivnijih rješenja.

"Htjeli smo dati šansu mladom, hrvatskom dizajneru"

Osim toga, kao inženjeri i sami smo iskusili kako je zapravo teško probiti se na međunarodnom tržištu. Na ovaj način htjeli smo dati šansu mladom, hrvatskom dizajneru i poduprijeti ga u razvoju, što se pokazalo uspješnim već kod prve suradnje na projektu CM42 – kazao je direktor AITAC-a Marijan Lorencin. Projekt CM42 prijavili su u kategoriji koncepta jahti iznad 30 metara. Kada su prije šest mjeseci započeli s projektom, osnovna ideja bila je vlastiti razvojni projekt jahte u kojem će kroz sve faze projektiranja objediniti projekt kao cjelinu, budući su do sada uglavnom radili na projektima za naručitelje i to u određenim fazama projekta, objašnjava Lorencin svjestan da su danas u konkurenciji sa prestižnim imenima u svijetu jaht-dizajna, a želja im je proizvesti CM42 u Hrvatskoj.

- Dizajn 45,2 metarski duge jahte CM42 u potpunosti je izrađen u CATIA v5 alatu. Interno ju zovemo jahata s karakterom zbog snažnog i agresivnog izgleda te odvažnih linija na prvi pogled. Drugi pogled otkriva onaj pravi karakter koji se krije iza CM42 - oštar, sofisticiran i impresivan. Aerodinamičan dizajn nadgrađa naglašava osnovnu značajku trupa. Otvori u pramčanom dijelu trupa inspirirani su škrgama morskog psa dok linija koja okružuje nadgrađe svojevrsno oponaša mačji skok. Četiri prostrane palube omogućuju luksuzan i udoban interijer. Osim luksuznog apartmana za vlasnika, CM42 posjeduje četiri komforne kabine za smještaj ukupno deset osoba te odvojene kapacitete za smještaj šesteročlane posade. Glavna misao vodilja bila je smion i hrabar dizajn koji se uspio izdići nad konvencionalnim, a opet ostati u granicama realnog, izbjegavajući futuristički kliše - još jedne teoretske vježbe zarobljene u ladici koncepata“ – kaže dizajner Valdi Knapić.

Nagrada Ministarstva poduzetništva i  obrta

Tvrtki AITAC prošle je godine dodijeljena nagrada Ministarstva poduzetništva i  obrta za najboljeg izvoznika u kategoriji malih poduzetnika. Proglašenje pobjednika i dodjela IYA 2014 nagrada održat će se na svečanoj ceremoniji 9. svibnja u The Hurlingham Club u Londonu. Pobjednike biraju stručnjaci iz industrije, klijenti i kupci koji odabiru svog favorita među finalistima putem online glasovanja. Pobjedničkom projektu IYA osigurava 12 mjeseci daljnjeg međunarodnog publiciteta kroz vlastite promo-kanale.

>>Putinova luksuzna jahta duga 53,8 metara na remontu u Brodotrogiru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije