Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALSTOM U KARLOVCU

Otkaze dobiva 229 zaposlenika, od toga je čak 130 inženjera

15.02.2013., Karlovac - Predsjednik uprave tvrtke Alstom Hrvatska Damir Vranic.  Photo:
Foto: Robert Anić/PIXSELL
15.01.2016.
u 06:30

U Karlovcu je u tvrtki Alstom zaposleno više od 800 ljudi, a osim inženjera, pod upitnikom je i odjel servisa i održavanja te proizvodnja

Američka tvrtka General Electric (GE), koja je od početka studenog prošle godine postala vlasnik francuske korporacije Alstom, čiji je dio Alstom Hrvatska, jedna od najnagrađivanijih tvrtki u Hrvatskoj i koja u Karlovcu zapošljava više od 800 ljudi, najavila je restrukturiranje Alstoma. Vijest, koja je od jučer glavna tema u Karlovcu, da će 229 zaposlenika Alstoma dobiti otkaze, pokazala se, nažalost, točnom.

– Većina predloženog restrukturiranja u Europi odvit će se izvan regije Srednje i istočne Europe te Hrvatske. Prije finalizacije bilo kakvog prijedloga te njegove spremnosti za implementaciju, konzultirat ćemo se s predstavnicima naših zaposlenika. Tijekom procesa predani smo bliskoj i konstruktivnoj suradnji s predstavnicima zaposlenika, kako na europskoj razini tako i u Hrvatskoj, kako bismo minimizirali društveni utjecaj ovih iznimno potrebnih projekata – poručili su iz General Electrica. Damir Vranić, direktor Alstom Hrvatske, nije mogao komentirati situaciju.

Društveni utjecaj, ako 229 djelatnika Alstoma dobije otkaze, u Karlovcu će biti velik, jer u tvrtki rade i bračni partneri. Naime, Alstom je, uz HS Produkt, najveća tvrtka u Karlovačkoj županiji koja je stalno zapošljavala i čiji su djelatnici dobro plaćeni za svoj posao. Po pričama djelatnika Alstoma, ali i po informaciji dobro upućenog izvora, među zaposlenicima koji bi trebali ostati bez posla u Karlovcu uglavnom su inženjeri, njih navodno čak 130, u odjelu razvoja, koji su zaslužni za brojne inovacije u proizvodnji zbog kojih se Alstom i okitio nizom priznanja u Hrvatskoj, ali i na međunarodnim izložbama inovacija. Osim inženjera, pod upitnikom je navodno i opstanak odjela servisa i održavanja proizvedene opreme, te manji dio radnika u proizvodnji.

U GE zasad ne žele govoriti o takvim detaljima, no kažu da je restrukturiranje tvrtke u Hrvatskoj, Europi, ali i u drugim dijelovima svijeta nužno kako bi tvrtka bila uspješna na tržištu.

– Želimo osigurati održivost i dugoročnu konkurentnost, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Tvrtka GE nastavlja investirati u industrijske pogone u regiji Srednje i istočne Europe kako bi podržala ciljeve vezane uz rast te smo sigurni u dugoročno poslovanje tvrtke u Hrvatskoj, odnosno Karlovcu – završavaju priopćenje iz GE.

>> Ina odbacuje tvrdnje o masovnim otkazima

>> Sisačka se rafinerija 
zatvara na mala vrata

Komentara 3

JU
jurajuric116
07:11 15.01.2016.

to je na zapadu svakodnevica. a pogotovo s one strane atlanske bare. zakaj? tvrtke tipa GE su u vlasništvu dioničara i redovno isplačuju dividendu na dionice. godinama krize ta dividenda je ostala ista ili se čak povečavala. na koji način? pa režu po svemu samo da isporuče željenu dobit. ima primjera i u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije