Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

OMV napušta Hrvatsku jer se boji krize

Nagađa se da bi kupac 63 benzinske postaje mogao biti Konzum ili Ina.
06. prosinca 2011. u 11:41 2 komentara 14 prikaza
\'omv_nnn_bih_281209\'
Foto: VL

OMV prodaje sve svoje benzinske postaje i izlazi iz Hrvatske! Drugi najveći igrač na hrvatskom tržištu naftnih derivata ovdje više ne vidi perspektivu, izvijestili su u utorak iz te austrijske kompanije.

– U skladu s OMV-ovom strategijom, razmatramo prodaju maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj i BiH, što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta – izvijestili su iz OMV-a.

Povlače se s bankama

OMV Hrvatska d.o.o. zapošljava 70 osoba u svom zagrebačkom sjedištu, a ima 63 benzinske postaje i trenutačno zauzima 13 posto tržišnog udjela.

Nagađa se da se OMV povlači s hrvatskog tržišta nakon što su austrijske banke objavile da intenzivno razmatraju povlačenje iz zemalja istočne i srednje Europe. Podsjetimo, izvršni direktor austrijskog Raiffeisen Bank Internationala, banke koja prati OMV u Hrvatskoj, izjavio je nedavno da ”intenzivno razmišljaju o povlačenju s pojedinih tržišta u istočnoj i srednjoj Europi zbog bojazni da se kriza u eurozoni prelijeva i na tu regiju”.

– To je strategija OMV-a da se povuku iz maloprodajnog biznisa. Za tako veliku kompaniju maloprodaja je postala premalo – kazao je Marijan Kostrenčić, lobist OMV-a.

Kostrenčić ističe da bi se lako moglo dogoditi da OMV svoje benzinske postaje proda nekom trgovačkom lancu. Već su prije iz Agrokora, odnosno Konzuma, kazali da razmišljaju o ulasku u naftni biznis.

– Zašto ne i Konzum. Prvu benzinsku postaju OMV je upravo i otvorio na parkiralištu Konzuma na Vukovarskoj aveniji u Zagrebu. Tada je bilo ideja o nekim zajedničkim projektima – kazao je Kostrenčić.

U Agrokoru demantiraju da planiraju preuzeti OMV-ove benzinske postaje.

– Agrokor nije zainteresiran za preuzimanje OMV-ovih benzinskih postaja. Nije riječ o našem strateškom biznis – kazali su u Agrokoru.

Strategija razvoja

Razgovori s potencijalno zainteresiranim stranama počet će u sljedećih nekoliko mjeseci, izvijestili su iz OMV-a.

– Sve će se znati na proljeće, a ne bi me čudilo da se pojavi neki trgovački lanac – kazao je Kostrenčić.

I Ina bi mogla biti ozbiljno zainteresirana, osobito nakon što je prije pet dana obznanila svoju strategiju po kojoj do 2015. kani uložiti 20 milijardi kuna te preuzeti 75 posto tržišnog udjela, što je udio koji bi gotovo postigla s OMV-om.

– Savjetovat ću upravu da pregovaraju o kupnji – kazao je Davor Štern, šef Nadzornog odbora Ine, koji procjenjuje da 63 postaje OMV-a vrijede 100-tinjak milijuna eura.

– Nemamo komentara, sve smo kazali u svojoj strategiji – poručili su iz Ine.

Zanimaju se i Gazprom, Lukoil, Zarubrežn

Zanimaju se i Gazprom, Lukoil, Zarubrežnjeft i Petrol
Naftni konzultant Jasminko Umićević kaže da smatra nelogičnim da bi OMV-ove benzinske crpke mogao kupiti neki trgovački lanac. Smatra da bi za njihove crpke mogle biti zainteresirane tri ruske kompanije – Zarubrežnjeft, vlasnik rafinerije u S. Brodu, Gazprom, koji je kupio 51 posto dionica Naftne industrije Srbije, Lukoil, ali i slovenski Petrol. OMV se povlači iz zemalja u kojima crpke ne opskrbljuje iz svojih rafinerija, rekao je Umićević.

100 milijuna eura, procjenjuje se, vrije

100 milijuna eura, procjenjuje se, vrijede sve benzinske postaje OMV-a u Hrvatskoj

20 milijardi kuna planira uložiti Ina do 2015. i postati regionalni lider

63 benzinske postaje ima OMV u Hrvatskoj, a prodaju još i 28 benzinskih u BiH

70 osoba zapošljava OMV Hrvatska d.o.o. u svom sjedištu u Zagrebu

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • mojzagi:

    to mi je bila najdraza benzinska uvijek kvaliteta, ambijent ustvari kako mora biti, dok na INI-nim benzinskim slab benzin, ambijent ko u skladistu sve natrpano bez reda i da ne pricam o kvaliteti benzina i posluge, kao za Juge.

  • Avatar hucika
    hucika:

    šteta..vjerovatno bu sve kupio lukoil