Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Održivi razvoj kao ulaganje u zajedničku budućnost

Održivi razvoj kao ulaganje u zajedničku budućnost
22.04.2022.
u 09:22

Principi održivog razvoja jedno su od strateških opredjeljenja Zagrebačke banke. Imperativ održivog razvoja uvukao se u sve pore poslovanja banke kao moderne financijske institucije i upravo je Dan planeta Zemlje podsjetnik nužnosti ulaganja i očuvanja prirodnog, društvenog, ljudskog i financijskog kapitala.

Osim Dana planeta Zemlje, 22. travnja obilježava se i prva godišnjica Saveza banaka s nultom neto stopom emisija (Net-Zero Banking Alliance, NZBA) koji je sazvao UN, a kojem se UniCredit, čija je Zagrebačka banka članica, pridružio uz obvezu postizanja nulte neto stope vlastitih emisija do 2030. te nulte neto stope financiranih emisija do 2050.

Zagrebačka banka ima aktivnu ulogu u funkcioniranju današnjeg društva kroz financiranje organizacija koje nastoje sačuvati planet za buduće generacije. To uključuje potporu poduzetnicima i mikropoduzećima, kojima pomaže da svoje poslovanje prilagode svijetu koji se stalno mijenja.

Kroz program Bankarstvo s društvenim utjecajem, Zaba podržava inovativne startupove te srednja i mala poduzeća sa snažnim utjecajem na društvo, uz ostvarivanje pozitivnog društvenog učinka.

Tako je u prošloj godini podržala 66 mikro poduzetnika u riziku od financijske ekskluzije s preko 924.000 EUR kroz mikro kredite u programu Bankarstva s društvenim utjecajem. Dodatno je podržala i 6 projekata sa snažnim pozitivnim utjecajem na društvo i to u iznosu od preko 10.7 milijuna EUR.

Poticanje prelaska na kružno gospodarstvo jedan je od ciljeva i obaveza Zagrebačke banke, kako kroz financiranje i savjetodavne usluge, tako i kroz interne inicijative vezane uz učinkovito korištenje resursa i recikliranje. Od velikog su značaja partnerstva i potpora tvrtkama koje u svoje poslovanje implementiraju ekološke, društvene i upravljačke (ESG) kriterije.

Zagrebačka banka je između ostaloga i među prvima uvela zelene stambene kredite, čim je zakonski propisana obveza izrade energetskih certifikata. Zeleni stambeni krediti omogućavaju nižu kamatnu stopu za kupnju nekretnina s boljim energetskim razredom.

Održivi pristup poslovanju uključuje i društveni aspekt osnaživanja zajednice u kojoj Banka posluje. To, između ostalog, podrazumijeva poticanje financijske uključenosti i kontinuirano provođenje financijske pismenosti.

Tako je u prošloj godini preko 2.400 polaznika iskoristilo mogućnost osnaživanja svojih financijskih znanja kroz Zabine financijske edukacije. Od početka ove godine financijske edukacije okupile su već preko 1.300 polaznika, školaraca, studenata i poduzetnika. One su namijenjene mladima (učenicima, studentima), starijima, poduzetnicima početnicima kao i entuzijastima u zaštiti okoliša i poboljšanju društva, a izvode ih Zabini volonteri, bankari koji žele prenijeti svoja znanja na zajednicu.

Na ovaj način Zaba želi dugoročno izgraditi banku za bolju budućnost klijenata i zajednice u kojoj posluje, a upravo je njen program Bankarstvo s društvenim utjecajem alat kojim to i postiže.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije