Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odobrio EK

Odobren prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenovu

Fortenova grupa
Foto: Borna Filić/PIXSELL
22.09.2020.
u 10:07

U odluci EK objavljeno je kako je prijenos dio šireg restrukturiranja Fortenovina prethodnika Agrokora te se Mercator, u osnovi, integrira u istu korporacijsku grupu kojoj je pripadao od 2014., kad je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom, pa sve do travnja 2019., kad je sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora, prebačena na Fortenovu

Europska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stječe kontrolu nad Poslovnim sistemima Mercator, Ljubljana. Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije prijava je podnesena nadležnim lokalnim regulatorima za zaštitu tržišnog natjecanja te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

– Veseli nas odluka Europske komisije da odobri prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije. Time se otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih dionika – od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog gospodarskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, komentirajući odluku EK.

– Snažan vlasnik Mercatoru će omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 milijuna eura – kazao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

U odluci EK objavljeno je kako je prijenos dio šireg restrukturiranja Fortenovina prethodnika Agrokora te se Mercator, u osnovi, integrira u istu korporacijsku grupu kojoj je pripadao od 2014., kad je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom, pa sve do travnja 2019., kad je sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora, prebačena na Fortenovu.

Istraga Komisije obuhvatila je široki spektar informacija dobivenih od domaćih i međunarodnih konkurenata, dobavljača i kupaca Fortenove i Mercatora, uključujući proizvođače robe široke potrošnje, dobavljače na veliko i maloprodaju. Na temelju toga, kaže se u priopćenju EK, utvrđeno je kako prijenos Mercatora na Fortenovu neće značajno smanjiti međusobnu konkurenciju u nabavi i veletrgovini robe široke potrošnje, s obzirom na to da dvije tvrtke imaju vrlo nizak do umjeren kombinirani tržišni udio, da većina tržišnih sudionika koje je Komisija konzultirala ili podržavaju prijenos ili ih se ne tiče, da vertikalni odnosi između aktivnosti Fortenove i Mercatora vjerojatno neće naštetiti konkurenciji... 

Ključne riječi

Komentara 1

NM
nemirno more
10:32 22.09.2020.

dobar dan svim Janezima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije