Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEX AGROKOR

Odluke u korist Agrokora: Sud u Londonu opet protiv Sberbanka

Agrokorov logotip
Foto: Boris Ščitar
1/4
18.12.2017.
u 17:13

Sberbank tuži Agrokor u Srbiji, BIH i Sloveniji, a procjena je da bi najviše mogli naplatiti 150 milijuna eura ako dobiju sve tužbe

Nakon što je u studenom londonsko pravosuđe prihvatilo Lex Agrokor, danas su na ročištu u tom postupku kojeg je Sberbanka pokrenula protiv izvanredne uprave, donesene još tri odluke koje idu u korist domaćeg koncerna. Naime, Sberbanka je proces pokrenula prije nekoliko mjeseci u želji da putem međunarodne arbitraže naplati svojih 1,1 milijardu potraživanja u Agrokoru, a na današnjem ročištu sudac je arbitražu onemogućio.

Sudac je danas učvrstio odluku, saznajemo iz koncerna Agrokor, odlučivši da je prekid postupka po Cross-Border Insolvency Regulations automatske prirode i da vrijedi od dana i trenutka odluke o priznanju postupka te je odbio razmotriti zahtjev Sberbanke da se prekid izmijeni.Druga odluka koja ide u prilog Agrokoru je da je Sberbanku uskraćeno pravo žalbe te mora pristupiti Žalbenom sudu radi dozvole za žalbu u roku od 28 dana, kao i odluka da Sberbank mora platiti pedeset posto troškova izvanredne uprave u ovom slučaju, priopćili su iz Agrokora. Novo ročište održat će se tek u veljači, a do tada Sberbank ne može pokrenuti postupak arbitraže. To zapravo znači da je uprava predvođena Antom Ramljakom, ali i Hrvatska, zasad sigurna od arbitražnog postupka u Velikoj Britaniji.

Sberbank je pokrenula sudske postupke i u zemljama regije u kojima Agrokor ima imovinu, putem kojih se nastoji naplatiti, a ako te postupke dobije Agrokor može ostati bez vrijedne imovine, koju procjenjuju na oko 150 milijuna eura. Ljubljanski je sud tako sredinom studenog odlučio da ‘Lex Agrokor ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika što je jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije’. Špekuliralo se da postoji mogućnost da se Sberbank dijelom naplati Mercatorom, ali to nije moguće sve do konačnog pravorijeka Vrhovnog suda Slovenije. Londonska potvrda odluke da Lex Agrokor jest u skladu sa solvencijskim pravom mogla bi utjecati i na slovenski sud a neće biti nebitna ni u zemljama regije koje nisu članice EU. Sberbank tuži Agrokor i u Srbiji i BIH, ali zbog tih tužbi osporene su joj tražbine u procesu nagodbe.     

Pogledajte i fotogaleriju: Skidanje Agrokorovog logotipa sa Ciboninog tornja

Agrokorov logotip
1/24
Ključne riječi

Komentara 12

IL
ilijan
18:25 18.12.2017.

Zaduženo treba vratiti bez obzira kome su dužni.

MJ
marko.josipovicbra
17:21 18.12.2017.

Ha ha ha Rusi ispušil

Avatar southman
southman
18:14 18.12.2017.

Balkanski sudovi sude malo drugačije. Pitam se zašto !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije