Naslovnica Biznis Pogled u 2019.

Novosti iz pravosuđa koje nas očekuju u sljedećoj godini

Najavljene su izmjene Zakona o kaznenom postupku
31. prosinca 2018. u 15:40 2 komentara 1340 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Unatrag 10-ak godina, zagrebački Županijski sud, kao najveći sud u zemlji, postao je i “omiljeno” mjesto nekadašnje političko-ekonomske elite. Svi ti VIP-ovci na sud ne dolaze zato što hoće, nego zato što moraju pod teretom teških optužbi za gospodarski kriminal epskih razmjera. Stoga se ni 2019. neće bitno razlikovati od prethodnih godina, a najveće “zvijezde” i dalje će biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši premijer Ivo Sanader, bivši šef HGK Nadan Vidošević, bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel, bivši HNS-ovi ministri kulture Andrea Zlatar Violić i Berislav Šipuš...

Anketa Daruvarac ANKETA: Slučaj Daruvarac Građani bijesni: Pravosuđe je odraz društva, apsurdno je da je pušten na slobodu

To šaroliko političko društvo, medijski je u potpunosti zasjenilo sve drugo što se događa na najvećem sudu u zemlji, pa se u javnosti stječe dojam da se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi samo političarima. To, naravno, nije istina, no tijekom 2019. neki od medijski razvikanih postupaka trebali bi konačno, barem nepravomoćno biti okončani. Realno je očekivati da će do ljeta nepravomoćne presude biti izrečene Kalmeti, Vidoševiću, Nadi Čavlović Smiljanec te vjerojatno i Kirinu. Sanaderu bi mogao biti okončan i posljednji njegov postupak, onaj za Ina-MOL, ako ga raznima opstrukcijama ne odvede do zastare. Za nadati je se da će Vrhovni sud konačno odlučiti barem o jednoj od Sanaderove tri nepravomoćne presude (Planinska, Hypo i HEP-DIOKI), a što se tiče Bandića, njegovo suđenje za aferu Agram vjerojatno će potrajati ne samo cijelu 2019. već i 2020.

Beč Crnčec u Beču: 'Europska povjerenica pohvalila učinkovitost Hrvatske na području pravosuđa'

U sljedećoj godini trebalo bi konačno početi i suđenje Tomislavu Sauchi, SDP-ovu čovjeku koji je spasio i spašava Vladu Andreja Plenkovića. Kada je riječ o kompleksnim predmetima, a njih će biti i u 2019., poučak iz ranijih sličnih situacija kaže da je teško očekivati da suđenje u takvim slučajevima mogu početi bez legalnih opstrukcija obrane. Da bi se te stvari spriječile, trebao bi se promijeniti postojeći zakonski okvir.

Vanja Marušić Izmjena zakona Novi ustroj USKOK-a za složenu, a ne za sitnu korupciju

U tom smjeru idu najave prvo izmjena ZKP-a, a zatim i izrade kompletno novog zakona, no teško je očekivati da će kompletno novi ZKP svjetlo dana ugledati tijekom 2019., jer je riječ o vrlo kompleksnom poslu. No zato bi trebao zaživjeti novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji će, prema najavama, biti znatno rigorozniji prema svima onima koji ne poštuju propise, a hoće li te zakonske izmjene smanjiti i broj poginulih na cestama, tek treba vidjeti.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • ObrenM:

    Posto su pojedinci iz svih stranaka umoceni u kriminal nema sanse da ce itko odgovarati za nedjela.Jedino ukoliko na vlast dodje neka minorna stranka jos neumocena u lopovluk,ali to je nemoguce obzirom na saborske kuhinje.

  • Toni70:

    Do kojega zaključka će jedan Hrvat doći ? Baš su naši svi mafijaši . Odvojili smo se od loših susjeda izborili samostalnost da bi uživali u slobodi i blagostanju . Sve devize ostaju tu ima ih na pretek i gotovo ... prikaži još!tovo cijeli jadran naš sa izlaskom na otvoreno more. Mnogi dečki ginuli za lijepu našu . i evo slobode narod bira pametne prave mudre domoljube školovane kad gle ono "svi lopovi" Gore nisu mnogi i nabrojani kao Polančec itd , naravno nitko nije ni spominjao ka tome zločince , ubojice te ratne zločince . Nitko i ne spominje one lukave kojima se neda dokazati , nitko ne spominje ni one koji pobjegnu. Znamo zakon funkcionira tko da lovi i dokazuje tek ono što je bilo prije 5 ili 10 godina ! Pa sudi isto tako i duže . Tako da današnji lopovi kriminalci mahom - Hrvati još nisu ni na redu niti za presudu a deru li deru lijepu njihovu . Probajte negdje 20.000 ili 100.000 odmah drugi dan se zana . Ali je zato "zakonodavac= zan se" napravio sistem zakon tako kad se radi o milionima milijardi onda tek se saznati može smije prekasno kad nema što da se vrati ... Interesantno namjerno , a mnogi su postali oprezniji pametniji oni se znaju boje čuvati da ih ne uhvate a takođe su ti mafijaši naši ...Ako uzmemo i u obzir da su mnogi isto tko pravi lopine poznaju zakon i koriste ga te se nalaze na rubu kriminala super uspješni . Zato sam ponosna da sam Hrvat baš smo svi fini i balkan narod katolici sve u svemu nije čudo da se moramo jako puno moliti Bogu !