Naslovnica Biznis Pogled u 2019.

Ne dogovore li se Velika Britanija i EU, prva katastrofa u 2019. je zajamčena

Očekuje se izazivač Donalda Trumpa unutar Demokratske stranke koji bi ga mogao pobijediti. Zbog protukandidata koji se sada spominju Trump nema razloga za brigu
31. prosinca 2018. u 11:07 1 komentara 1020 prikaza
Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL

Ako se godina na izmaku, što se globalne politike tiče, pogleda iz šire perspektive i trijeznim očima, mora se zaključiti da je za većinu stanovništva u svijetu ona bila dobra: nije počeo nijedan rat, međunarodna se trgovina odvija, globalna gospodarstva rastu... No u zapadnom je svijetu poneka turbulencija, na koju tamošnje stanovništvo baš i nije naviknuto, alarmirala “mjeritelje stvarnosti”.

Što nas čeka? Predviđanja koja se nisu ostvarila za ovu godinu i što se predviđa za 2019.

Zato svijet u 2019. ulazi s nekim repovima od prošle godine od kojih svijet očekuje da se raspletu. Najprije, to je Brexit koji će se i formalno dogoditi 29. ožujka. U trenutku pisanja teksta baš se nikakvo rješenje ovog velikog problema nije moglo predvidjeti jer se nije znalo hoće li Velika Britanija i Europska unija postići bilo kakav dogovor o “prekidu veze”. Ako do dogovora ne dođe, prva katastrofa u 2019. već je zagarantirana.

EU u svibnju čekaju i izbori za Europski parlament i sve će oči biti uprte u jednu stvar: koliku će snagu postići brojni europski populisti i hoće li uspjeti ugroziti status quo koji je stvorio establišment. Europa će slaviti i 30 godina od velike obljetnice: pada Berlinskog zida.

Juncker EU Juncker poziva Veliku Britaniju da se 'sabere'

U SAD-u svi očekuju da će se iskristalizirati izazivač Donalda Trumpa unutar Demokratske stranke koji bi ga eventualno mogao pobijediti. Još se uvijek ne zna tko će to biti, a imena poput Elizabeth Warren, Kamale Harris, Joea Bidena, Bernieja Sandersa ili čak ponovno Hillary Clinton ne čine se dovoljno snažnima da američkom predsjedniku poljuljaju samopouzdanje. Većinu u Zastupničkom domu Kongresa činit će od 2019. demokrati što znači da će lakše ograničavati Trumpovu vlast.

No njegove protekcionističke politike u međunarodnoj trgovini 2019. dolaze na naplatu i predsjednik će morati odabrati hoće li još više zaoštriti trgovinski rat s Kinom. Na kraju 2018. došle su neke naznake da bi se trebali uspostaviti normalniji odnosi između dviju zemalja, no to je još daleko od gotove stvari. U međuvremenu se u Kini ne očekuju nikakvi ozbiljni potresi, a cinici bi rekli: ni izbori.

Ilustracija Strategija djelovanja EU u 2019. ulazi s brojnim problemima: Ovo su izazovi pred nama

Građani možda neće svoje lidere birati u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, ali će zato to moći u drugoj po redu, Indiji, gdje se u travnju i svibnju održavaju opći izbori. Svijet očekuju važni izbori još u Kanadi, Argentini, Izraelu, a u Europi će birati Grci, Poljaci i Ukrajinci.

No sve će to pasti u drugi plan ako se dogodi ono što se pomalo nazire, ali još je daleko od definitivnog: nova globalna ekonomska kriza. Neki očekuju daljnje smanjenje rasta kineskog gospodarstva, a najavljuje se čak možda i recesija u SAD-u.

Ako se to dogodi, sve analize padaju u vodu, a neki će od svjetskih lidera zavapiti: “U banani smo”.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • aabbcc:

    V.B. ce se dogovarati kao slobodna i suverena Drzava sa svima koji to zele pa i sa EU ali kada izadje iz diktatorske EU-a. Oni koji misle da su Britanci blesav narod su se prevarili.