Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena zakona

Novi ustroj USKOK-a za složenu, a ne za sitnu korupciju

Vanja Marušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
07.12.2018.
u 21:19

Novi Zakon koji će u USKOK dovesti financijske forenzičare i IT stručnjake treba biti donesen u drugom kvartalu 2019.

Od samog osnutka Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta velika su očekivanja da opravda svoj naziv. Korupcija je i kad službenik nekog državnog ureda uzme od stranke pršut, kad policajac uzme sto kuna da ne piše prekršaj, kad upravni savjetnik, što se stvarno dogodilo, kao mito uzme kilogram teškog hlapa (morskog raka) da bi ugostitelju pozitivno riješio neki zahtjev.

Naravno, i tu sitnu korupciju treba progoniti, ali treba li to raditi USKOK? Sve te kaznenopravno jednostavne slučajeve od prijave do presude po zakonu mora pokrivati USKOK, ali je li to ono što javnost očekuje od te specijalizirane institucije? 

Bez velikih očekivanja

Ili bi smisao djelovanja USKOK-a trebali biti složeni predmeti korupcije i organiziranog kriminala. Predmeti u kojima će doći do izražaja sve one specifične vještine, sposobnosti, znanja i iskustvo djelatnika USKOK-a, a što podrazumijeva i adekvatnu opremu, edukaciju i stručne suradnike za pojedina područja, koji su za svoj rad i odgovarajuće stimulirani. Dok se sve to tako ne posloži, od USKOK-a objektivno ne treba imati velika očekivanja. 

Prvo što je nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić rekla da treba napraviti upravo je izmjena Zakona o USKOK-u da se njegove državne odvjetnike ne bi "trošilo" na beznačajne postupke kao što je podmićivanje policajaca, krijumčarenje malih količina duhana... Također, napomenula je i da USKOK-u nedostaju specijalni savjetnici financijski forenzičari i stručnjaci za informatiku

Galerija - USKOK i DORH iz Gajeve sele se u zgradu bivšeg prekršajnog suda na Kennedyjevu trgu

Vanja Marušić
1/4

Stoga je apsolutno za pozdraviti što je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo postupak izmjena i dopuna Zakona o USKOK-u. Za sada su otvorili tzv. savjetovanje o obrascu prethodne procjene za te izmjene u kojem su predočili namjere. Predlažu da se ide u izmjene upravo kataloga kaznenih djela za koja je određena nadležnost USKOK-a. "Predmetni katalog u praksi se pokazao preširok što opterećuje rad USKOK-a. Potrebno je nadležnost USKOK-a u važećem zakonu revidirati i, ovisno o rezultatima analize radne skupine, suziti, a sve da bi se osigurala što veća operativnost i efikasnost USKOK-a u progonu ozbiljnih kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminaliteta", obrazloženo je u procjeni Ministarstva pravosuđa

Povod za izmjene je i Uredba Vijeća EU vezano za osnivanje ureda europskog javnog tužitelja koji bi trebao profunkcionirati 2020. godine. Zbog toga se nacionalna zakonodavstva moraju uskladiti s nadležnostima toga ureda da ne bi dolazilo do preklapanja nadležnosti europskog i nacionalnih tužitelja. Zatim, predlaže se normativno riješiti problem i vezano za upućivanje zamjenika državnih odvjetnika na rad u USKOK, oko čega se vodi burna javna, ali i stručna polemika, te je i odvjetnik Veljko Miljević u zastupanju Zdravka Marića zbog toga pokrenuo i postupak na Ustavnom sudu. 

Stižu europski tužitelji

Ministarstvo pravosuđa s tim u vezi navodi: "Općenito je potrebno preciznije propisati prava, dužnosti i ovlasti ravnatelja i zamjenika ravnatelja USKOK-a, a naročito status državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika upućenih na rad u USKOK sukladno članku 11. ovog Zakona", pri čemu misle na Zakon o Državnoodvjetničkom vijeću dodajući da treba razmotriti strože uvjete za imenovanje zamjenika ravnatelja USKOK-a jer su postroženi za zamjenike županijskih državnih odvjetnika.

Predlaže se da se razmotri i uvođenje radnog mjesta višeg savjetnika-specijalista uz propisivanje njihovih ovlasti u radu u USKOK-u. Europski tužitelji svoj će posao raditi i u sustavu državnog odvjetništva u Hrvatskoj, pri čemu moraju biti neovisni pa će i to trebati regulirati novim zakonom, kao i podmirenje troškova delegiranog europskog tužitelja te proceduru za njihovo eventualno razrješenje.

>> Pogledajte konferenciju za medije nove ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić

Komentara 5

Avatar siva_sova
siva_sova
23:02 07.12.2018.

plenki kadrovirao uskok, a adeze trolovi opet kmeče ovo ono....

RI
rightside
09:28 08.12.2018.

znaci,uskok ce sad i manje radit,,

DU
Deleted user
21:21 07.12.2018.

Kadrovi su takvi da imamo selektivnu pravdu a ta pravda je sve samo ne pravda. Mislim da namjerno stvaraju zbrku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije