Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjera EFSA-e

Nedopuštene količine pesticida u 1,6% hrane u EU-28, 6,5% iz trećih zemalja

pesticidi
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
21.11.2016.
u 14:00

Poriluk s Kvatrića sa 137 puta većim ostacima pesticida od dopuštenog, prema izvješću EFSA-e ipak je izoliran slučaj

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je godišnje istraživanje o pesticidima u hrani prema kojem je od 82.649 uzoraka hrane uzorkovane u EU-28 (prvi put u RH) te Islandu i Norveškoj, čak 97% njih bilo sigurno. Bez primjesa pesticida bilo ih je 53,6%, a 43,4% u dopuštenim granicama. Iz EU/EEA 1,6% uzoraka ne zadovoljava, iz trećih zemalja 6,5%. Usto, u 91,8% uzoraka dječje hrane te u 98,8% organske nije bilo ni najmanje pesticida.

Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH-CROCPA kaže kako izvještaj EFSA-e potvrđuje visoku razinu sigurnosti hrane u EU.

– Industrija zaštite bilja ulaže mnogo u različite projekte i edukaciju kako bi se njihovi proizvodi upotrebljavali na siguran i održiv način. Zakonski su propisani visoki sigurnosni limiti za ostatke pesticida, što na primjeru rajčice s dopuštenim količinama znači kako bi potrošač trebao jesti 7000 rajčica dnevno čitavog života da bi oni imali utjecaj na njegovo zdravlje – kazala je Brajević.

>> Ministarstvo poljoprivrede opozvalo prodaju poriluka na Kvatriću zbog previše pesticida

>> Traže povlačenje Kinderovih čokoladica jer sadrže tvar možda povezanu s rakom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije