Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poslovna 2021.

Ne postoje vizije i strategije prilagodbe globalnim zbivanjima za srednji i dugi rok

Sredstva europskih fondova nisu dovoljno u funkciji ostvarivanja većih stopa rasta, što znači nastavak stagnacije hrvatskog gospodarstva.
02. prosinca 2020. u 15:19 1 komentara 27 prikaza
Predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika (HIZ) Darinko Bago
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Uvažavajući visok pad BDP-a u 2020. i dolazak anti-covid cjepiva na tržište, jasno da će i hrvatsko i svjetsko gospodarstvo u 2021. zabilježiti pozitivne stope rasta. Ovisno o scenarijima pesimističnih i optimističnih faktora i pretpostavki, možemo govoriti o stopi rasta od 3 do 5 posto.

Zdenko Adrović Zdenko Adrović EU novac treba ići privatnom sektoru za investicije. Banke će ga podržati

Međutim, nije bit samo u kvantitativnim pokazateljima jer se putanja rasta neće odvijati po inerciji kao da smo iz pred-pandemijskog razdoblja ušli u post-pandemijsko. Nismo u razdoblju procesa tranzicije kojim ćemo tijekom 2021. i 2022. prijeći iz stanja A u stanje B i nastaviti po starom. Na globalnoj sceni događa se proces značajne ekonomske transformacije s dugoročnim učincima.

Stare globalne lance nabave i prodaje zamijenit će novi, ekonomski protekcionizam je u porastu, formiraju se novi trgovinski blokovi multipolarnog svijeta, a rast hrvatske ekonomije ovisit će o mjerama ekonomskih politika u cilju povećanja konkurentnosti gospodarstva i dosegu učinaka strukturnih promjena koje ćemo biti spremni provesti.

Damir Zorić Treba nam umjeren optimizam i otpornost te brzo prilagođavanje promjenama

Ujedno to nisu promjene koje se mogu provesti u kratkom roku, a vizija i strategije scenarija prilagodbe globalnim zbivanjima za srednji i dugi rok u Hrvatskoj ne postoje. Sredstva europskih fondova nisu dovoljno u funkciji ostvarivanja većih stopa rasta, što znači nastavak stagnacije hrvatskog gospodarstva i pod pretpostavkom stabilnijih i izvjesnijih uvjeta te veće mobilnosti rada, roba i kapitala na globalnoj sceni.  

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • stefj:

    Kako ne postoje? Ima samo jedna vizija - povećavati prava i primanja u javnim strukturama bez obzira na cijenu i posljedice...