Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TRŽIŠTA

Cijene nafte i dalje na najvišoj razini u u dva mjeseca

Nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
31.07.2017.
u 12:11

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 49,46 dolara, što je za 58 centi više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Na svjetskim tržištima cijene nafte u ponedjeljak su nakratko dotaknule najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, poduprte smanjenjem američkih zaliha i prijetnjama mogućih sankcija protiv OPEC-ove članice Venezuele.

Na londonskom tržištu cijena barela ojačala je 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 52,85 dolara. U ranijoj trgovini dosegnula je najvišu razinu od 25. svibnja od 52,90 dolara. Na američkom tržištu je cijena barela jutros poskočila više od 50 centi, no potom je ublažila dobitak te iznosi 49,97 dolara ili 25 centi više nego u petak.

Cijene su tako na putu rasta šesti trgovinski dan zaredom. Porasle su otprilike 10 posto su nakon posljednjeg sastanka vodećih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostalih velikih proizvođača, uključujući i Rusiju, na kojem se raspravljalo o mogućim mjerama smanjenja prezasićenosti na tržištu nafte.

"Američke zalihe pokazuju veliki pad, a Saudijska Arabija očigledno namjerava odigrati svoju ključnu ulogu najvećeg svjetskog proizvođača  (pa i) u vezi prijetećih američkih sankcija Venezueli, koje bi gotovo sigurno bile potpora cijenama nafte", rekao je Jeffrey Halley iz brokerske kompanije OANDA.

Sjedinjene Države razmatraju nametanje sankcija za venecuelski naftni sektor kao odgovor na nedjeljne izbore za Ustavotvornu skupštinu te zemlje, koje je Washington nazvao "korakom prema diktaturi". 

Ipak, trgovci smatraju da najveći poticaj cijenama ipak daje smanjenje američkih zaliha.

"Snažni rast cijena nafte u velikoj mjeri je poduprt znatnim smanjenjem zaliha u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko tjedana", rekao je William O'Loughlin iz Rivkin Securitiesu. Zalihe nafte u SAD-a smanjile su se za 10 posto s najviših razina u ožujku od 483,4 milijuna barela.

Dodatno, američka proizvodnja je u tjednu do 21. srpnja pala za 0,2 posto na 9,41 milijuna barela dnevno, nakon što se od sredine 2016. godine povećala za više od 10 posto. Aktivnosti bušenja u SAD-u također usporavaju te je u srpnju broj novih bušotinskih postrojenja porastao za deset, što je najmanji mjesečni rast od svibnja 2016. godine.

OPEC je na svojoj stranici objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 49,46 dolara, što je za 58 centi više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije