Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupština HGK

Nadan Vidošević najavio otpuštanje 5% zaposlenika HGK

nadan vidošević
Davor Puklavec/PIXSELL
14.04.2011.
u 20:16

Politika mora biti usmjerena na gospodarski oporavak zemlje, a Hrvatska je previše orijentirana prema Bruxellesu, istaknuo je danas Vidošević.

Hrvatska gospodarska komora u ovoj će godini smanjiti broj zaposlenih za pet posto, najavio je na današnjoj skupštini čelnik HGK Nadan Vidošević, ističući kako je Komora dvije godine zaredom smanjivala stope doprinosa za po 25 posto, što je rezultiralo ukupnim smanjenjem prihoda za 33 posto. I dok prihodi baze padaju i dalje, pa se HGK uštedama i reorganizacijom poslovanja od početka godine rješava i viška zaposlenih, gospodarstvo je na račun toga, čulo se, uštedjelo 38 milijuna kuna.

Prema završnom računu za 2010., HGK je od svojih članova kroz doprinose i članarine prikupila 261,27 milijuna kuna. Rashodi su iznosili 241,03 milijuna kuna, dok će se dobit od 20,23 milijuna kuna prenijeti u 2011. godinu.

Vidošević je danas istaknuo važnost institucionalnog djelovanja kao i nedovoljnog korištenja institucija koje Hrvatska ima. Naglasio je i značaj organiziranog djelovanja prema vanjskim tržištima, ali i kritizirao preveliku usmjerenost RH prema EU.

Politika mora biti usmjerena na gospodarski oporavak zemlje, a Hrvatska je previše orijentirana prema Bruxellesu, istaknuo je, ne dovodeći pritom u pitanje važnost ulaska u EU jer izlaz iz krize ne može biti tamo gdje je svjetski ekonomski rast najusporeniji, a to je europski i američki kontinent.

- Trebamo se vratiti na svoja nekadašnja tržišta, primjerice zemlje koje su pripadale pokretu nesvrstanih, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, turkofonskim zemljama itd. Od značaja je i uspostava veza s bivšim hrvatskim studentima iz tih zemalja, koji su danas na važnim položajima u svojim zemljama - rekao Vidošević dodavši kako je ovo važna godina za Hrvatsku, jer je izborna, a očekuje se završetak i pregovora s EU te presude u Hagu. Stoga je od važnosti postići minimalni nacionalni konsenzus, istaknuo je.

Članovima Skupštine sugerirao je da članicama HGK ističu potrebu korištenja komorskih usluga, kojoj je funkcija utjecati na gospodarsko zakonodavstvo, lobirati te djelovati na otvaranju inozemnih tržišta, kao što su već, primjerice, ostvareni konkretni poslovi u Afganistanu.

- HGK je institucija koju je Europa prva primila od zemalja nečlanica EU, a također je i prva otvarala tržišta u regiji - Sarajevu, Beogradu - istaknuo je Vidošević, dodavši kako prava snaga komorskog sustava proizlazi i iz njezinih strukovnih udruženja, zajednica i grupacija na županijskoj i nacionalnoj razini.

Istaknuo je kako i zbog jednakog broja umirovljenika i zaposlenih hrvatska treba uvoziti ljude.

- Treba nam dva milijuna ljudi – kazao je Vidošević.

 

Komentara 22

NE
neverane
20:53 14.04.2011.

A ja krivo pročitao da Lepi Cane zadržava 5% zaposlenih.Što je babi milo to se babi snilo.

BU
bura2
21:18 14.04.2011.

Tebe Nadane bi tribalo lisit cjelokupne tvoje imovine lupezu! Vrati ono sto si pokrao!

Avatar @veNLO
@veNLO
20:51 14.04.2011.

Nadan Vidošević je jedini čovjek u Hrvatskoj koji je imao hrabrosti javno se suprotstaviti trijumviratu koji vlada ovom kolonijom - Todoriću, Rohatinskom i Tedesciju! Zato je odmah i krenula kontrareakcija - najprije Jutarnjeg lista koji je širom otvorio vrata Rohatinskom,a potom i Todorića koji je Tedesciju obećao kako će smanjiti Krašov asortiman(Nadan je predsjednik uprave Kraša) u Konzumu na račun Soko Štarka (srpske firme koju je kupio Tedesci). Vidošević iznosi kvalitetne prijedloge koji su provodljivi odmah. Još da samo doda kako treba napraviti monetarnu reformu...i zaslužio bi spomenik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije