Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć

MMF odobrio novu tranšu zajma posrnuloj Grčkoj

Dominique Strauss-Kahn
AFP/Pixsell
19.12.2010.
u 10:16

Grčka vlada provela je opsežne mjere štednje, rezanja proračunskih rashoda i druge reforme koje bi trebale povratiti stabilnost ugroženom financijskom sustavu, pa je zato odobren novi dio zajma, stoji u priopćenju MMF-a

Međunarodni monetarni fond odobrio je isplatu nove tranše kredita od 2,5 milijardi eura za Grčku. Grčka vlada provela je opsežne mjere štednje, rezanja proračunskih rashoda i druge reforme koje bi trebale povratiti stabilnost ugroženom financijskom sustavu, pa je zato odobren novi dio zajma, stoji u priopćenju MMF-a. MMF tako očekuje da će grčko gospodarstvo u ovoj godini pasti za 4,25 posto, dok bi u 2011. pad mogao iznositi 3 posto. Prijašnje projekcije su sugerirale stezanje ekonomskih aktivnosti od 4, odnosno 2,5 posto.

Nedavno je glavni ekonomist Europske središnje banke upozorio kako Grčka mora nastaviti provoditi duboke strukturne reforme želi li prevladati dužničku krizu. Ovo nije utrka na 100 metara već maraton, a Grčka je tek na početku, rekao je on tada.

Podsjetimo, Grčka se obvezala na drastične reforme i rezove u prenapuhanom državnom sektoru u zamjenu za 110 milijardi eura vrijedan zajam EU-a i MMF-a koji ju je u svibnju ove godine spasio od bankrota. Većina rezova koje je grčka vlada odlučila napraviti nije naišla na odobravanje građana, koji redovito organiziraju velike prosvjede koji nerijetko završe s ozlijeđenim građanima.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
11:06 19.12.2010.

Dužan k\'o Grčka.

LO
LOGIC
12:30 19.12.2010.

hmmm..... Grčka sva nikakva i preZadužena.... A ovi joj svaki put sve sretniji daju nove kredite.... ZAŠTO????

BR
brainiac
20:23 19.12.2010.

Briljantan plan za izvlacenje novaca od bogatih EU zemalja koje moraju spasavati PIGS zemlje da bi spasile euro. Takodjer odlican napad na euro kao skretan paznje s potpuno bezvrijednog i prenapuhanog dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije