Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Weng Jianlin?

Milijarderu iz Kine TV prava za Mundijal

Wang Jianlio
Foto: Reuters/PIXSELL
11.02.2015.
u 14:45

Obiteljske veze Wang Jianlin za 1,2 milijarde dolara kupio 68% tvrtke u kojoj je direktor nećak Seppa Blattera

Nakon što je u siječnju za 45 milijuna eura kupio petinu španjolskog prvoligaša Atletico Madrida, drugi najbogatiji Kinez Wang Jianlin najnovijom kupnjom pokazuje kako ga nogomet kao biznis vrlo zanima. Njegova kompanija Dalian Wanda, najveća nekretninska tvrtka u Kini, kupila je 68 posto udjela u švicarskoj kompaniji Infront Sports & Media. Cijena – prava sitnica, tek 1,2 milijarde dolara. Međutim, iza široj javnosti slabo poznatog naziva krije se tvrtka koja drži televizijska prava na sljedeća dva Svjetska prvenstva u nogometu te zimske Olimpijske igre.

Dobar posao

Naime, Infront je nedavno od Svjetske nogometne federacije (FIFA) dobio ekskluzivni paket televizijskih prava za razdoblje od 2015. do 2022. godine. Infront je lani uprihodio 800 milijuna eura, javlja Reuters. Direktor švicarske tvrtke je Philippe Blatter, nećak Fifina čelnika Seppa Blattera. Upravo je Sepp Blatter bio kritiziran zbog dodjele televizijskih prava Infrontu. Dalian Wanda kupila je udjel od investicijskog fonda Bridgepoint sa sjedištem u Londonu, a preostali udjel kupila je skupina kineskih i inozemnih ulagača čija su imena ostala nepoznata. Engleski investitori napravili su dobar posao u toj transakciji jer su Infront kupili 2011. za 550 milijuna eura. No, analitičari tumače kako je i najnovija kupnja dokaz da Dalian Wanda, vodeći nekretninski developer u Kini, okreće leđa toj branši zbog polaganog hlađenja tamošnjeg nekretninskog tržišta.

Ide dalje

Kompanija ima svoju diviziju zabavne industrije koja uključuje najveći kineski lanac kinodvorana Wanda Cinema Line te američki lanac kina AMC Entertainment. Prihodi divizije zabavne industrije lani su se gotovo udvostručili na 34 milijardi juana (5,5 milijardi dolara). Wang Jianlin je izjavio kako ove godine očekuje da taj biznis donese 45 milijardi juana. Po potpisivanju ugovora o kupnji Infronta vlasnik Dalian Wande je okupljenim novinarima izjavio kako ova kupnja omogućava kineskoj kompaniji da postane globalni lider u sportskoj industriji. No, sva je prilika da Jianlin neće stati na ovome. Najavio je da će kupiti još najmanje dvije tvrtke u segmentu zabavne industrije.

 >>Tko je Jack Ma, "otac" Alibabe?

>>Alibaba u vlasništvu Jacka Maa po novac ide na Wall Street

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije