Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Luka Modrić uz SQ Capital investirao u hrvatski sportski startup Sportening

Luka Modrić uz SQ Capital investirao u hrvatski sportski startup Sportening
09.02.2022.
u 12:46

SQ Capital, društvo za upravljanje investicijskim fondovima, već je etablirano ime među hrvatskim ulagačima i startup zajednicom. Najnoviji uspjeh za jedan od startupova u njihovom portfelju, Sportening, je podrška koju je pružio Luka Modrić investicijom u ovu brzorastuću aplikaciju namijenjenu sportskim fanovima.

Cijela priča započela je još 2020. godine kada se tim SQ Capitala upoznao s Ivanom Klarićem, osnivačem uspješnog projekta ScoreAlarm i investitora u brojne startupe i kolege poduzetnike. Već pri prvom upoznavanju Ivan je spomenuo novi projekt koji razvija, a SQC-ov iskusni tim već mu je tada naslutio uspjeh. Kada je 6 mjeseci kasnije Ivan predstavio Sportening, novu društvenu mrežu specijaliziranu za okupljanje sportskih fanova u zajednice, koja im omogućava informiranje o sportskim novostima, dijeljenje sadržaja, komunikaciju i općenito veću ulogu u klubu koji podržavaju kao i brojne druge aktivnosti koje će privući svakog navijača, SQC ga je podržao investicijom.

Jedna od presudnih stvari, koja je nama bila izrazito bitna, bila je da je Sportening od početka setupiran za izrazito brzo skaliranje – u smislu kulture tvrtke, formiranja timova i uloga ljudi unutar tih timova te odgovornosti za postizanje ciljeva, a zatim i u smislu razvoja proizvoda temeljenog na analitici. Odmah u početku postigli su da tim u Zagrebu radi na principima koji se koriste i u najuspješnijim tvrtkama ovoga tipa u svijetu – komentirao je odluku Janko Gabrić, partner i voditelj investicija u SQ Capitalu.

Sportening je kao aplikacija u relativno ranoj fazi razvoja, no s obzirom na već spomenutu skalabilnost, SQC čvrsto vjeruje u uspjeh, kako u realizaciji ciljeva tvrtke, tako i u njezinoj važnoj ulozi koju igra u učvršćivanju pozicije Hrvatske na tech karti svijeta. Upravo zato SQC je već tada donio odluku o investiciji u prvom krugu eksternog financiranja održanom početkom 2021., tzv. “friends&family” rundi. Ponosni smo što smo jedini hrvatski institucionalni investitor u prvoj rundi namijenjenoj bliskim pojedincima i suradnicima, ističu iz SQC-a.

U narednim fazama u Sportening je odlučio uložiti i Luka Modrić kojemu je ovo prva investicija takvog tipa, a njegova će podrška domaćem startupu zasigurno dati dodatni vjetar u leđa i potaknuti povećanje broja korisnika, posebice uzevši u obzir da je aplikacija u ovom trenutku većinski fokusirana upravo na sport koji uživa najveću popularnost u svijetu – nogomet.

Jedna od uloga SQC tima je povezivanje investitora sa startupima, a činjenica da se nedavno u grupi investitora uz SQ Capital našao i Mate Rimac koji je podržao Codemap, low code/no code platformu, uz jučerašnje ulaganje Luke Modrića u Sportening, svakako će dodatno proširiti vidljivost SQ Capitala te produbiti dosadašnje kontakte uz ostvarivanje novih. Osim Sporteninga i Codemapa, SQC i njegovi vlasnici već su ranije uložili u uspješne startupe poput Repslyja, Fueloyala, Farseera ili Mireta. U budućnosti, SQ Capital ima u planu osnovati vlastiti VC fond kojim će dodatno pojačati investicije u regionalnu startup zajednicu.

Cilj SQC-a je, osim investicijama i networkingom, startupe podržati u područjima financija, računovodstva, financijskog i poreznog prava, a kroz mrežu savjetnika koju čine najuspješniji hrvatski founderi različitih vještina i znanja o samom procesu koji je potrebno proći kako bi projekt bio uspješan, maskimizirati svakom startupu šansu za spjehom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije