Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU U MOGUĆNOSTI FINANCIRATI PONUDU

Kraš ESOP neće krenuti u zajedničku ponudu za preuzimanje dionica tvrtke

Kraš
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
30.09.2019.
u 22:44

Pivcima su odriješene ruke da pokušaju preuzeti kompaniju i suprotstaviti se srbijanskom ulagaču Nebojši Šaranoviću

Kraš ESOP, tvrtka u koju su udruženi mali dioničari Kraša jednoglasno su danas odlučili da neće krenuti u zajedničku ponudu za preuzimanje dionica tvrtke. Osnovni razlog je, pojasnili su, nemogućnost financiranja te ponude. U Kraš ESOP- u je oko 1100 zaposlenika Kraša, a njihova odluka ne mijenja bitno na stvari jer je najveći pojedinačni dioničar Mesna industrija braća Pivac ionako javnosti priopćio da i bez Kraš ESOP-a ide u ponudu za preuzimanje. To ne znači da će ESOP-ovci ikome prodavati svoje dionice, a imaju veliki paket od 18,45 posto Kraša. Dionice radnicima još od privatizacije kompanije jamče poziciju unutar tvrtke i sigurna radna mjesta pa nema najave da bi se te poluge utjecaja mogli odreći bez obzira na potencijalnu zaradu od prodaje dionica po cijeni od 1000 kuna, koliko stoji na Zagrebačkoj burzi. Dapače, odustajanje od zajedničke ponude, moglo bi Pivcima bitno ubrzati samu proceduru.

MI braća Pivac u ponudu za preuzimanje kreće sam, ali potencijalnim prodavateljima vjerojatno neće ponuditi premijsku cijenu po kojoj kupuje srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović posljednjih dana. Naime, može se čuti da bi cijena mogla iznositi tek nešto više od ponderirane cijene od 427 kuna. Očekuje se da bi Pivac mogao u sljedećih desetak dana prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za ponudu te i službeno odrediti cijenu, kao i dostaviti garanciju da financijski može poduprijeti samu ponudu, a s obzirom na to da nakon toga Hanfa ima rok od petnaest dana za potvrdu ponude, očekuje se da bi najkasnije početkom studenog i službeno počelo teći 30 dana u kojima bilo koji dioničar može ponuditi svoje dionice Pivcima i za njih dobiti ponuđenu cijenu. Pivac tom niskom cijenom vjerojatno neće prikupiti puno dionica, ali će po završetku ponude dobiti zakonsku mogućnost kupovati dionice na tržištu i ući u svojevrsnu bitku sa Šaranovićem.

U međuvremenu, srbijanski poduzetnik i dalje agresivno kupuje dionice Kraša. Prošle srijede dosegnuo je udjel od 18,43 posto. U četvrtak i u petak prodano je oko 42.400 dionica Kraša pa je izgledno kako je Šaranović do petka postao drugi najveći dioničar konditorske kompanije. Njegove motive za trošenje gotovo 250 milijuna kuna na manjinski udjel u Krašu još je nemoguće definirati jer odbija komunicirati s medijima. U ponedjeljak je nastavio kupovati dionice, ali zbog male ponude realizirao je promet od svega 10 milijuna kuna. Vlasnici najtraženije dionice pomamili su se posljednjih dana pa traže i do 1500 kuna za taj vrijednosni papir, dok je Šaranović koji je cijenu Kraša s 380 podigao na 1090 kuna, koliko je u jednom trenutku koštala dionica, limitirao cijenu na maksimalno 1050 kuna.

Od petog dana rujna do ponedjeljka na kupoprodaji dionice Kraša ostvaren je promet od čak 335 milijuna kuna, a prodano je gotovo 27 posto ukupno izdanih dionica tvrtke. Većinu je kupio Šaranović koji sada drži najmanje 280 tisuća dionica na koje je utrošio minimalno 250 milijuna kuna.

Kraš ESOP i Pivci imaju većinu i kontroliraju donošenje odluka u Krašu, a nema naznaka da se ta dva partnera više ne drže čvrsto zajedno. Dioničari su novcem zarađenim na Krašu kupovali na hrvatskom tržištu pa je porastao interes za Podravkom i Adris Grupom, tvrtkama koje isplaćuju dividendu i čija su poslovanja stabilna. Zanimljivo je i da je skočila vrijednost Petrokemije na 55 kuna. Dionica te tvrtke u četiri dana trgovanja povećala je vrijednost za 77 posto, a uprava je istaknula da nema osnove za takav rast.

Komentara 18

Avatar rubinet
rubinet
10:57 30.09.2019.

Kraš mora biti Pivac,a nikako petao.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
11:00 30.09.2019.

Ajmo Pijevci budite frajeri i kupite Kraš. Zaradili ste milijune sa mesom iz Argentine, pa nešto i potrošite u Hrvatskoj.

SX
sudbina x
11:02 30.09.2019.

Ništa od radničkog dioničarstva...Uskoro će sve radničke dionice završiti kod Šaranovića...Svaki radnik koji jedva preživljava sa ovom plaćom će prodati dionice i dobiti nekih stotinjak tisuća eura....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije