Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Koliko će stvarno vrijediti Inina dionica

man-koliko-txt.jpg
import
14.11.2006.
u 13:43

Upis dionica Ine apsolutno je hit među već prekaljenim ulagačima, ali i među masom novih koji će vatreno krštenje doživjeti tom dionicom. Osim tehničkih detalja kako upisati dionice i eventulno podignuti kredit za njih, većinu zanima koliko će Inina dionica vrijediti kad izađe na Zagrebačku i Londonsku burzu 1. studenoga.

Hoće li ta dionica biti dovoljno atraktivna da pokrije rizik kupnje dioničkog paketa tuđim novcem, pa uz to i plaćanja kamata na kredit? Barem prva tri dana malo se tko zamara tom računicom, važno je doći do kredita i uhvatiti mjesto u upisnom roku do 23. studenoga, a poslije će na dnevni red doći ozbiljnije računice.

Građani i ostali ulagači dionicu će kupovati po 1900 kuna, dakle po gornjoj cijeni određenog raspona, jer će svih 1,5 milijuna dionica biti pokupljeno od građana i ostalih velikih igrača, što cijenu diže do predviđenog maksimuma. Inicijalna cijena, dakle, diskontirana je od 10 do 20 posto na vrijednosti procjene RBA i Merrill Lyncha čiji je raspon bio od 2100 do 2400 kuna po dionici. Hoće li dionica kada izađe na tržište odmah uhvatiti zamah za diskontiranu vrijednost? Vjerojatno da, slažu se analitičari, ako ništa drugo računa se na psihološki efekt izlaska nove dionice i rast cijene za 10 do 15 posto. No, preciznije analize moći će se raditi kada se bude točno znala alokacija dionica, po segmentima dioničkih skupina. Ako građani apsolviraju cijelu emisiju, u prvo vrijeme neće biti market makera koji će kreirati cijenu na burzama.

Potrajat će dok veći institucionalni ulagači nakupe dovoljno dionica, toliko da imaju motiva truditi se oko Ine. Idealno bi bilo s pozicije cijene da se uspostavi balans između retaila i institucionalnih ulagača, ali zasad izgleda da će Ininu dioničku strukturu u prvom koraku zasuti masa sitnih dioničara. Razvoj cijene u budućnosti u velikoj će mjeri ovisiti o Molu, jedinom zainteresiranom stateškom partneru za dionice Ine. Mol je već dugo nezadovoljan svojom pozicijom u Ini, ne povećava vlasnički udjel, nema još pravo na dividendu, država se miješa u poslovanje Ine...

U ovom IPO-u Mol je, kažu, imao u najbolju ruku neutralnu ulogu, ako ne i defenzivnu, jer se s Vladom nije uspio izboriti za bolju poziciju. No, nije loše ni ono što je dobio, lock up razdoblje od samo šest mjeseci. Dakle, Mol se samo pola godine mora suzdržati od kupnje dionica na burzi, a poslije može krenuti. Dovoljno je da kupi jednu dionicu i stekne obvezu javne ponude za 15 posto dionica iz IPO-a te još 15 zajedno od radnika i braniteljskog fonda. Mol unatoč svemu čeka teška i skupa bitka za preuzimanje Ine, ako se brzo odluči na to. Prema nekim glasinama, Mol bi mogao odmah preko nekih fondova s kojima nije direktno povezan (ali može imati opcijske ugovore) krenuti u kupnju dionica na burzama. Kad bi se to otkrilo, ni ti fondovi ne bi baš jeftino dolazili do dionica, ne ispod 2500 kuna, procjenjuju brokerski krugovi.

Nije više tajna da Ina 2006. nije baš dobro odradila; kad se objave financijski rezultati, dionica bi mogla jednokratno izgubiti na vrijednosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije