Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
azijski div

Kinezi kupuju Luku u Zadru. Nesuđeni kupac Agrokora planira investirati 8 mil. eura

Luka Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
29.08.2017.
u 10:35

Kineski investitor trebao bi početi i s gradnjom novog hotela u Krapinskim Toplicama, gdje također ima raznih zavrzlama lokalaca

Jiangxiong Hu, kineski ulagač koji je najviše pozornosti privukao svojom novčanom ponudom Ivici Todoriću za spašavanje Agrokora, no koja se zbog eskalacije krize u koncernu nije ostvarila, sada izaziva buru u Zadru zbog željenog daljnjeg ulaganja u Luku Zadar u kojoj već ima udio od 24 posto, odnosno pogrešnog tumačenja njegove namjere od malih dioničara. Naime, tvrtka Luxury Real Estate kineskog investitora sazvala je skupštinu za 31. kolovoza i predložila dokapitalizaciju u kojoj nije stajao poziv svim dioničarima za upis dionica, odnosno bili su isključeni iz prava prvenstva upisa. To je diglo na noge male dioničare, koji su, zato što su izostavljeni, podnijeli i kaznene prijave nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Sloveniji s obzirom na to da je većinski vlasnik Luke Zadar Slovenac te su o svemu obavijestili i kinesko veleposlanstvo.

Za upis dionica 15 dana

No do četvrtka će dnevni red biti izmijenjen i pravo na upis novih dionica imat će svi dioničari koji će najvjerojatnije u roku od 15 dana imati vremena da to i učine. Namjera kineskog ulagača nije bila izostaviti nekoga iz postupka nego se vodio činjenicom da trenutačno ionako svi računaju na to da će on uložiti novac.

A novac je neophodan jer posljednje tri godine poslovanje je loše i ne mogu se ostvariti obveze preuzete ugovorom o koncesiji danoj na 25 godina, u kojoj. između ostalog. stoji i ulaganje od 215,75 milijuna kuna. Zato i namjere kineskog ulagača, koji izgleda zasad jedini od postojećih dioničara ima novac, podržavaju i lokalna uprava i Županija. Planirani iznos dokapitalizacije je oko šest do osam milijuna eura. Jasno je da kineski ulagač ima interese od tog ulaganja jer već godinama ulagači iz te zemlje govore kakve prednosti za njihov transport može imati luka na Jadranu. Kako kaže predsjednik Kinesko-jugoistočne europske poslovne asocijacije (CSEBA) Mario Rendulić, to je svakako kraći put kineskog transporta za osam dana, a i manji trošak. Plan je, kaže, u luci prije svega uložiti u dizalice, gatere i skladište... Za ozbiljnije ulaganje trebat će i više novca, sigurno oko 100 milijuna eura, no računa se da bi se u kasnijim fazama u projekte mogli uključiti i lokalni partneri. Primjerice, kroz plan gradnje hladnjače. Naglašava i da skrivenih namjera ulaganja kineskih investitora nema. Hu, kao i svaki ulagač, želi dati novac kako bi se projekt razvio i tako i on kao ulagač zaradio i dobio povrat uloženog, a u nekim projektima i ne bi se zadržavao kao vlasnik. Kao što je, primjerice, slučaj s hotelom u Pagu.

Hrvatski menadžment

Hu namjerava 35 milijuna eura uložiti u modernizaciju hotela Bellevue u Pagu. Planira urediti 350 soba, pri čemu bi svaka imala oko 40 kvadrata i tako bi se zadovoljili sadašnji zahtjevi turista. Hotel bi, naglašava Rendulić, vodio hrvatski menadžment. Naime, već se pojavila bojazan među određenim krugom ljudi da će biti doveden menadžment iz Kine. Kineski investitor trebao bi početi i s gradnjom novog hotela u Krapinskim Toplicama, gdje također ima raznih zavrzlama lokalaca. Obnova hotela trebala bi početi na jesen, a radnicima će biti ponuđene otpremnine ili će i dalje moći primati plaće. Plan je napraviti vrhunske toplice za rehabilitaciju.

Ipak, najveći je interes Jiangxiong Hu izazvao početkom ove godine svojom otvorenom ponudom pomoći Ivici Todoriću u spašavanju Agrokora. Kako je nedavno rekao u intervjuu za naš list, bio je spreman investirati 2,7 milijardi eura, a jedini je njegov uvjet bio da kompanija u određenom roku napravi javnu ponudu dionica na burzi u Hong Kongu jer je bio uvjeren da bi za to bio velik interes. No, kako je Todorić imao velikih kratkoročnih obveza, novac se nije mogao brzo realizirati. No, Hu nam je u istom intervjuu rekao da i dalje postoji interes, primjerice za Konzum, Belje i turističke projekte koncerna.

– Iskustva su zasad dobra. Naši projekti još su u početnoj fazi, no zadovoljni smo kako su krenuli. Jasno nam je da se neki procesi ovdje ipak odvijaju drukčije nego na kineskom tržištu – rekao je tada Hu.     

Komentara 30

SX
sudbina x
11:12 29.08.2017.

Kako i od kud sad Slovenac vlasnik Zadarske luke Gaženica...? Da se možda ne radi o sinu jednog udbaša i partijskog druga iz bivše države? Napišite kako je taj drug Slovenac došao do vlasništva nad Gaženicom. Po meni je boljelje da su vlasnici Kinezi...

DU
Deleted user
10:48 29.08.2017.

Pa nitko nije dizao dreku u medijima ni kad je napravljen transfer vlasničkih prava luke Zadar na figurativnog vlasnika iz Slovenije, uostalom: Quote/prije tri godine tportal je otkrio da je Luka, koja je formalno bila u vlasništvu zadarskog poduzetnika Veljka Bubića, tiho prešla u ruke slovenske tvrtke I. J. Storitve, da bi lani mariborski list Večer ustvrdio da je slovenska tvrtka bila samo 'parkiralište' za fondove Mariborske nadbiskupije. Kako su propali kapitalistički snovi mariborskih biskupa i fondovi završili u stečaju, Luka Zadar mogla bi dobiti novog, svjetovnog vlasnika/// Zašto to nije bilo medijski privlačno, kako su se prljavi novci iz slovenskih fondova pod nadzorom tamošnjeg klera prelili u luku Zadar?

PR
prajdali100
12:33 29.08.2017.

Nas i kineza milijarda i kusur.Ima li tko jaci !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije