Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko ulažu anđeli

Europski startupi privukli ukupno 9,8 milijardi eura investicija

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
03.07.2017.
u 14:00

Nagađa se da su lani u Hrvatskoj poslovni anđeli uložili oko četiri milijuna kuna, a službenih podataka nema

Poslovni anđeli u Europi lani su u startupe uložili 6,6 milijardi eura, objavila je Europska mreža poslovnih anđela EBAN. Baybars Altuntas, potpredsjednik EBAN-a i predsjednik konferencije World Business Angels Investment Forum, navodi da, kada se tome doda 2,5 milijardi eura investicija VC fondova i 700 milijuna eura prikupljenih kroz grupno financiranje (crowdinvesting), ukupno su u 2016. startupi privukli 9,8 milijardi eura.

Porast investicija

– To je značajan porast investicija u odnosu na godinu prije kad su one iznosile 7,5 milijardi eura, a treba naglasiti i da mreže poslovnih anđela iz nekoliko država nisu sudjelovale u istraživanju – tvrdi Altuntas.

Jedna od njih je i Hrvatska. Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner kaže da nisu željeli prezentirati rezultate koji nisu cjeloviti.

– U državama koje porezno i na druge načine potiču investicije poslovnih anđela oni su mnogo skloniji otkriti podatke o svojim investicijama. U Hrvatskoj tih poticaja nema – kaže Štetner i dodaje da većina od tridesetak poslovnih anđela okupljenih u CRANE-u ne želi otkrivati podatke o investicijama. Navodi da je jedinim djelom to posljedica porezne presije Porezne uprave u prethodnim godinama.

– Iako se ta presija smanjila, pa čak možemo reći da je Porezna uprava značajno promijenila pristup prema poduzetnicima i poslovnim anđelima, oni su zasad oprezni i ne žele skretati pozornost na svoj rad – kaže Štetner. Dodaje da bi volio da može izaći s brojkama, ali da ih nema.

Tajnovitost anđela

U branši se pak nagađa da su lani u Hrvatskoj poslovni anđeli uložili oko četiri milijuna kuna. Kolika je ta brojka točna, nitko ne zna. Altuntas navodi da je tajnovitost investicija poslovnih anđela raširena i u drugim europskim državama, uključujući tri najjača tržišta: Velika Britaniju, Španjolsku i Finsku. Načelno su sve organizacije poslovnih anđela, njih 474, navodile da podaci kojima raspolažu predstavljaju tek desetinu ukupnih investicija.

Prema EBAN-u, prosječna investicija po anđelu bila je 167 tisuća kuna, a po startupu 1,2 milijuna kuna.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije