Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od stranaca

Europska unija uvodi strože kontrole kineskih investicija

Predsjednik EK Juncker spomenut će kontrolu investicija u svom tradicionalnom govoru o stanju Unije
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
23.08.2017.
u 08:47

U nizu članica postoji strah od mogućnosti da Kinezi kupuju strateški važne europske tvrtke iz političkih, a ne samo tržišnih pobuda

Kineski ulagači zainteresirani za preuzimanje strateški važnih industrija i tehnološki inovativnih kompanija u Europi mogli bi ubuduće biti lakše blokirani ako Europska komisija prihvati inicijativu Francuske, Njemačke i Italije koje traže da se na razini EU odlučuje imaju li strane investicije iz zemalja poput Kine tržišni ili politički predznak.

Nove ovlasti

Očekuje se da će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker reći nešto detaljnije o toj temi u svom tradicionalnom govoru o stanju Unije u Strasbourgu sredinom rujna, no iz pisma koje su tri velike države poslale Komisiji vidljiv je smjer u kojem će Komisija ići s prijedlogom nove europske regulative.

To je smjer koji je najavljivao francuski predsjednik Emmanuel Macron još u svojoj predizbornoj kampanji početkom ove godine, kada je francuskim biračima obećavao da će se na razini EU uspostaviti novi mehanizam kontrole stranih investicija u strateške sektore.

- Na tome je Macron dobio izbore i moramo to uzeti u obzir - kaže nam jedan visoki izvor iz Europske komisije. Neke su države članice, pogotovo one čiji gospodarski rast dijelom ovisi i o privlačenju kineskih i drugih stranih ulagača, u prvim razgovorima u Bruxellesu na tu temu apelirale da se tome pristupi oprezno, kako strani investitori ne bi bili obeshrabreni od ulaganja u Europi. No, u Francuskoj,

Njemačkoj, Italiji i nizu drugih država članica postoji strah od mogućnosti da Kinezi kupuju strateški važne europske tvrtke iz političkih, a ne samo tržišnih pobuda. Europska komisija bi, predlažu Francuzi, Nijemci i Talijani, trebala dobiti nove ovlasti po kojima bi analizirala ima li neka strana investicija političku potporu države iz koje dolazi, odnosno je li “kompatibilna” s europskim tržištem.

Pravni temelj

Odluka o dopuštanju ili blokadi strane investicije i dalje bi bila isključivo na nacionalnim tijelima država članica, ali uvođenjem novog mehanizma Komisijine analize države bi dobile pravni temelj za lakše donošenje odluke o blokadi. Primjer prošlogodišnjeg kineskog preuzimanja njemačke tvrtke Kuka, jedne od vodećih u robotici i automatici, često se navodi kao jedan od razloga za uvođenje strože kontrole kineskih preuzimanja u Europi.

Komentara 17

NE
Neonacionalist
08:53 23.08.2017.

slobodno tržište kako da ne , kapitalizam ha ha ha , očigledno kako za koga .

Avatar debela koli
debela koli
08:53 23.08.2017.

Politika trgovanja sa Kinom se svodi na sledeće: Nama treba vaše tržište od milijardu ljudi, a nama ne trebaju vaše investicije i vaša roba.

Avatar intimus500
intimus500
11:30 23.08.2017.

"Europska unija uvodi strože kontrole kineskih investicija" ... a trebalo vam je toliko da vam iz gu***e dođe u glavu :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije