Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europska unija uvodi strože kontrole kineskih investicija

U nizu članica postoji strah od mogućnosti da Kinezi kupuju strateški važne europske tvrtke iz političkih, a ne samo tržišnih pobuda
23. kolovoza 2017. u 08:47 17 komentara 1080 prikaza
Predsjednik EK Juncker spomenut će kontrolu investicija u svom tradicionalnom govoru o stanju Unije
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Kineski ulagači zainteresirani za preuzimanje strateški važnih industrija i tehnološki inovativnih kompanija u Europi mogli bi ubuduće biti lakše blokirani ako Europska komisija prihvati inicijativu Francuske, Njemačke i Italije koje traže da se na razini EU odlučuje imaju li strane investicije iz zemalja poput Kine tržišni ili politički predznak.

Chen Tianqiao Povratak kineskog milijardera i prvog kralja gaminga

Nove ovlasti

Očekuje se da će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker reći nešto detaljnije o toj temi u svom tradicionalnom govoru o stanju Unije u Strasbourgu sredinom rujna, no iz pisma koje su tri velike države poslale Komisiji vidljiv je smjer u kojem će Komisija ići s prijedlogom nove europske regulative.

To je smjer koji je najavljivao francuski predsjednik Emmanuel Macron još u svojoj predizbornoj kampanji početkom ove godine, kada je francuskim biračima obećavao da će se na razini EU uspostaviti novi mehanizam kontrole stranih investicija u strateške sektore.

- Na tome je Macron dobio izbore i moramo to uzeti u obzir - kaže nam jedan visoki izvor iz Europske komisije. Neke su države članice, pogotovo one čiji gospodarski rast dijelom ovisi i o privlačenju kineskih i drugih stranih ulagača, u prvim razgovorima u Bruxellesu na tu temu apelirale da se tome pristupi oprezno, kako strani investitori ne bi bili obeshrabreni od ulaganja u Europi. No, u Francuskoj,

Theresa May i Angela Merkel Da odemo ili ostanemo? London: Ne želimo carine. EU: Ne fantazirajte

Njemačkoj, Italiji i nizu drugih država članica postoji strah od mogućnosti da Kinezi kupuju strateški važne europske tvrtke iz političkih, a ne samo tržišnih pobuda. Europska komisija bi, predlažu Francuzi, Nijemci i Talijani, trebala dobiti nove ovlasti po kojima bi analizirala ima li neka strana investicija političku potporu države iz koje dolazi, odnosno je li “kompatibilna” s europskim tržištem.

Pravni temelj

Odluka o dopuštanju ili blokadi strane investicije i dalje bi bila isključivo na nacionalnim tijelima država članica, ali uvođenjem novog mehanizma Komisijine analize države bi dobile pravni temelj za lakše donošenje odluke o blokadi. Primjer prošlogodišnjeg kineskog preuzimanja njemačke tvrtke Kuka, jedne od vodećih u robotici i automatici, često se navodi kao jedan od razloga za uvođenje strože kontrole kineskih preuzimanja u Europi.

Europska unija Silvije Tomašević U EU od 2018. više neće biti važni samo nacionalni interesi Jean Claude Juncker Jean-Claude Juncker: 'Nisam za skori ulazak zapadnog Balkana u EU, ali europska perspektiva mora ostati' Poreč: U Villi Polesini održana konferencija Budućnost Europe Stjepan Mesić: 'Rusija je europska zemlja i Europa mora s njom surađivati'
JAKO GA JE VOLIO
Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Neonacionalist:

  slobodno tržište kako da ne , kapitalizam ha ha ha , očigledno kako za koga .

 • Avatar debela koli
  debela koli:

  Politika trgovanja sa Kinom se svodi na sledeće: Nama treba vaše tržište od milijardu ljudi, a nama ne trebaju vaše investicije i vaša roba.

 • Avatar intimus500
  intimus500:

  "Europska unija uvodi strože kontrole kineskih investicija" ... a trebalo vam je toliko da vam iz gu***e dođe u glavu :(