Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jure Radić, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske

Foto: Goran Stanzl
import
11.10.2008.
u 12:01

Pobjeda na međunarodnom natječaju za izgradnju zagrebačkog aerodroma posljednji je veliki uspjeh Jure Radića, direktora Instituta građevinarstva Hrvatske. Unatoč bogatoj i uspješnoj političkoj karijeri, on se ipak najviše ponosi svojim uspjesima na području građevine, svoje ljubavi od najranije mladosti.

– Ljubav prema građevini počela je od najmlađih dana, mislim da to čovjek nosi u sebi. Kao dječak u svome dvorištu u Baškoj Vodi stalno sam gradio nekakve cestice. Ta je ljubav presudila i pri odabiru fakulteta. Prijavio sam se, uz građevinu, i na biologiju i elektrotehniku, no na koncu nije bilo dvojbe što upisati – prisjeća se Radić. Tu ljubav, nastavlja, zasigurno nosi u genima, jer voli vidjeti da nešto i ostaje nakon njegova rada.

– Razočaran sam danom kada ne vidim ništa iza sebe, a to mi se često događalo u politici, u kojoj imaš puno razgovora i dogovora, ali malo plodnih dana. A u građevini iza sebe vidite kuću, zgradu, most, cestu... Svaki put kad se 
vozim tunelom Sveti Rok sjetim se prvih nacrta, prve i posljednje mine koju smo ispalili – kaže Jure Radić. U svojoj se karijeri, ističe, najviše ponosi Masleničkim mostom.

– Nije to najbolji niti najljepši most od svih koje smo sagradili, ali je prvi i sagrađen u najtežim mogućim uvjetima. To je prva velika građevina u Hrvatskoj koja je u potpunosti djelo hrvatskih graditelja i koju smo svakodnevno gradili nasuprot buri s Velebita i kiši granata. I zato me ne uzrujavaju negativne priče o njemu – tvrdi Jure Radić. U vrijeme gradnje tog mosta još se bavio politikom, koja mu je, kako kaže, pomogla, ali i odmogla u životu.

– Politika vam omogući kontakte s najodgovornijim ljudima svijeta i ako hodate otvorenih očiju i ušiju, možete puno naučiti, ali i sklopiti korisna poznanstva. Odmogla mi je u zdravlju, ali i zbog pretjeranog inetersa medija i javnosti. No, cijelo vrijeme te moje karijere ipak sam i dalje predavao na Građevinskom fakultetu, što je moja velika ljubav – kaže Radić.

– Da bi bio uspješan u životu, čovjek mora imati prioritete, znati što mu je najvažnije i živjeti punim plućima – objašnjava ovaj otac petero djece i djed devetero unučadi.

– Važno je živjeti radosno i veselo. Da bi se uspješno upravljalo ljudima, potrebno je imati dara za to, dovoljno “utakmica u nogama” te pozitivan pristup i uvažavanje stava čovjeka. Na vođi je da prepozna vrijednosti svojih zaposlenika i dobro ih upotrijebi. Ključ je na posao dolaziti sa zadovoljstvom – zaključuje Radić.


Sada valja pobijediti i vani u sličnim okolnostima

Posljednji veliki projekt IGH, uz most Bundek i Jarunski most, zagrebački je aerodrom na kojem je cijeli tim ljudi poprilično radio.
– Nismo očekivali pobjedu, za nas je to bio jedan izazov, utakmica sa svjetskom konkurencijom. Budući da smo znali da su u igri najveća svjetska imena, pristupili smo tom poslu najtemeljitije moguće i s najjačim timom. Unatoč svim pričama koje su krenule nakon naše pobjede, moram reći da je to veliko priznanje hrvatskom graditeljstvu i arhitekturi, ali i velika obveza. Sada valja pobijediti i negdje u inozemstvu u sličnim okolnostima, ne mora to biti aerodrom, može biti neka opera, sportska arena ili neboder – tvrdi Radić.
Mladim “građevinarima” poručuje da ne smiju imati kompleks manje vrijednosti ni prema komu, već moraju biti hrabri, uhvatiti se u koštac s poslom, prihvatiti izazove i učiti od starijih, te graditi građevine koje će biti stabilne, lijepe i u skladu s prirodom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije