Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podravka

Jurčić: Ne zanima me Friščić, nego kako spriječiti novi Spice

Ljubo Jurčić
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/3
24.03.2010.
u 18:45

Prvak HSS-a ne može se pomiriti s gubitkom utjecaja u koprivničkoj kompaniji pa se do zadnjeg časa bori protiv prijedloga da glavnu riječ preuzmu institucionalni investitori.

Sutra oko podneva, nakon što završi izvanredna skupština Podravkinih dioničara, trebalo bi biti poznato tko će prevladati u koprivničkoj kompaniji – Jurčićeva struja poslovne logike ili Friščićeva političkoga diktata.

Još malo politike

Sve do prije neki dan činilo se kako su anulirani pokušaji prvaka HSS-a da minira dogovor između premijerke Jadranke Kosor, šefa NO-a Ljube Jurčića i institucionalnih investitora o smanjenju broja članova NO-a i micanju onih koji su tamo sjedili po političkoj liniji, s iznimkom Friščićeve osobne liječnice Karmen Antolić. Taj je dogovor još prije mjesec i pol dana uobličen u službene prijedloge odluka današnje skupštine.

NO bi, prema tim prijedlozima, trebala činiti petorica predstavnika države i institucionalnih dioničara, koji skupa drže više od 50 posto vlasništva, te radnička predstavnica i doktorica Antolić.

Međutim, kako se pročulo, Friščić inzistira na još dvama članovima u NO-u, a spominje se ostanak hadezeovca Nikole Gregura u tome tijelu te ulazak Vesne Želježnjak, SDP-ove dogradonačelnice Koprivnice, koja je formalni predstavnik Udruge malih dioničara. U toj kombinaciji navodno se radi i o Jurčićevoj glavi.

O tome tko je i zašto pustio vijest da će zamijeniti Jurčića na čelu NO-a, Nadan Vidošević, šef HGK-a i uprave Kraša, danas se raspitivao na sve strane, doznaje se od njemu bliskih sugovornika. Sam Jurčić danas je ponovio da ništa ne zna o takvim kombinacijama.

– S premijerkom sam razgovarao o nastavku suradnje, a ne o smjeni – rekao je on.

Vladin Ured za odnose s javnošću danas je demantirao tvrdnje o njegovoj smjeni.

"Ovakvo tendenciozno pisanje usmjereno je protiv stabilizacije upravljanja tvrtkom i zaslužuje svaku osudu", piše u priopćenju.

Bez tvrtke s Malte

A na pitanje kako gleda na Friščićev pokušaj da zadrži politički utjecaj nad Podravkom, kazao je kako na to uopće ne gleda, već s predstavnicima vlasnika razgovara o koncepciji upravljanja kompanijom kojom bi se smanjila mogućnost da dođe u situaciju u kojoj se našla prije pola godine.

Najgrotesknije u novome zapletu oko Podravke jest to što je stvorena mogućnost da o podjeli utjecaja – ako Friščić doista uspije razvrgnuti
prijašnji navodno čvrst dogovor između države i institucionalnih investitora – presudno može biti glasovanje predstavnika Fime Ami ltd.,
malteške tvrtke pri kojoj su deponirane dionice iz operacije Spice, o kojima se već mjesecima provodi istraga.

Dubravko Žganec, član NO-a Plurisa, tvrtke koja je proizišla iz podjele Fime, danas je najavio kako će predstavljati Fimu Ami ltd., međutim,
doznali smo da malteška tvtka, koja služi kao deponij spornih Podravkinih dionica, uopće neće moći prisustvovati današnjoj skupštini jer tvrtka
prijavi nije priložila izvod iz sudskog registra.

To znači da će presudan biti samo i isključivo dogovor države i institucionalnih dioničara.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
19:05 24.03.2010.

HSSeljačka posla su uvijek imala zajednički nazivnik = agroklijentelizam. Za epohe Tomčića, zaboravljali su na seljake i imali su opsesiju PIK Vrbovec. U eri gore uslikanog, zaboravili su na štalica&kravica izbornu bazu i bacili se kao vukovi na Podravku. Postali su HSP umjesto HSS... Pod time mislim HSP = Hrvatska Stranka Podravkaša, a ne seljaka. O čemu svjedoči i nedavna posvemašnja rezerviranost Jože kad su bili žestoki seljački prosvjedi. Vole lovu na hrpi, a to je sada definitivno Podravka. I ne zaboravite - nije to samo agrobusiness nego Podravka ima farmaceutsku industriju (Belupo) u orbiti koja se može prodati za veoma masne novce i preko toga se da mnogo toga poravnati. A to je samo pitanje mjeseca kad će Belupo ići na bubanj!

DO
DoktorAmer
19:31 24.03.2010.

Stvarno nakaradno. Neki politicar, Friscic u ovom slucaju, ima nekakv utjecaj na neku firmu [Podravku], a s druge strane nema nikakove odgovornosti, t.j. da li taj utjecaj steti ili koristi firmi. U normalnom svijetu, firme imaju utjecaj na Vladu ii politicare, a ne obrnuto. Utjecaj na firme [ a i odgovornost] imaju samo vlasnici i management. U Americi su Steve Jobs i Bill Gates vazniji od raznih senatora i guvernera drzava, jer oni stvaraju bogatstvo, a politicari to samo dijele.

SU
superman
21:20 24.03.2010.

Očigledno je da sadašnji hrvatski političari ne mogu bez prljavih političkih igrica. Valjda će uskoro doći vrijeme za poštene i radišne ljude koji su se dokazali i koji žele dobro ljudima i zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije