Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vode

Izvoz vode da, ali ne bez detaljnih elaborata

voda
14.10.2011.
u 13:44

Hrvatska ima 9,2 mlrd. m3 obnovljivih rezervi podzemnih voda, a koristi tek 400 mil. m3 godišnje, manje od 4%. Da bismo dostigli standarde EU, u vodno gospodarstvo idućih godina treba uložiti 53 mlrd. kuna, kaže J. Husarić

Ulaganja u sustave javne vodoopskrbe i odvodnje te obranu od poplave u 2011. doseći će 3 milijarde kuna, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić u povodu jučerašnjeg obilježavanja 135. obljetnice organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj.

Tvrdi kako su kroz fondove IPA već sad u realizaciji projekti u vrijednosti od 50 mil. eura, a Vlada je financirala i projektnu dokumentaciju za 39 projekata u vrijednosti od 30 mil. eura kojima će kandidirati za europske fondove u 2013., a u trenutku gradnje vrijedit će 1,2 milijarde eura. Pankretić kaže da će u šest mjeseci 2013. Hrvatska iz EU na raspolaganju imati 800 milijuna eura te se nada kako će barem trećina tog novca otići na vodno gospodarstvo. Tim više što su projekti iz njegova resora među jedinim projektima za koje država trenutačno povlači novac iz fonda IPA.

Do 2020., najavio je, u planu je i gradnja 294 aglomeracije za 23 milijardi kuna, a do 2018. obveza Hrvatske je dovesti pitku vodu u svako kućanstvo, za što je potrebno 10 milijardi kuna.

Na pitanje o izvozu vode u arapske i druge zemlje, što je predizborni program HDZ-a, Pankretić kaže da izvoz vode nije nikakva novost. Pojedine je tvrtke već izvoze, sve do SAD-a.

Jadranko Husarić, glavni direktor Hrvatskih voda, kaže da svaki projekt treba detaljno proučiti i elaborirati i on mora biti državni interes koji će potvrditi i Hrvatski sabor, pogotovo zna li se da je to nacionalno bogatstvo podložno globalnim promjenama.

RH ima 9,2 milijardi kubika obnovljivih rezervi podzemnih voda, a koristi tek 400 milijuna kubika godišnje, manje od 4%. Da bismo dostigli standarde EU, u vodno gospodarstvo idućih godina treba uložiti 53 milijarde kuna, kazao je Husarić čija agencija godišnje uprihodi oko 1,6 milijardi kuna kroz četiri vrste naknada.

Komentara 17

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:22 14.10.2011.

poklonit ce to korporacijama a onda ce Jadranka mahat pohvalnicama iz EU

LU
lutomirski
19:09 14.10.2011.

Hrvatska ce to jos sad kad je HDZ prodati prava na vodu i pare pokupiti, to je najbolje rijesenje jer ovi na vlast nisu sposobni tehnicki ni marketinski da to prodaju po svjetu, oni misle da se to sa flasicama pojedinacno prodaje !!!!ha,ha,ha

KA
kajinx
14:39 14.10.2011.

Sada će to “naša” vlada pokloniti zvijerima iz EU, da im se uližu v rit, pa da nas “prime” u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije