Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje udruženja za plastiku i gumu HGK

Industrija polimera u RH na najnižim granama, potreban hitan zaokret

trnokop tanta
Pixsell
17.12.2009.
u 20:29

Potreban je hitan koncept razvoja te industrijske grane za sljedećih sedam godina, tvrdi izvršni direktor proizvodnje Diokija, te poziva sve institucije i članice da konkretiziraju prvi korak u izradi koncepta razvoja industrije polimera od 2010. do 2017. godine.

Industrija polimera u Hrvatskoj danas je na najnižim granama. Godišnje se uvozi 250.000 tona polimera i prerađevina u vrijednosti većoj od milijarde američkih dolara, a pokrivenost uvoza izvozom tek je dvadesetak posto, što je najniže među industrijskim granama. Stoga je nužno ulagati u razvoj te nove kapacitete, rekao je Davor Bašić, izvršni direktor proizvodnje Diokija na današnjem stručnom skupu "EU projekti - izazov i prilika za industriju polimera RH", koji je organiziralo Udruženje za plastiku i gumu HGK i Europska poduzetnička mreža.

Bašić je ustvrdio kako je potrebno što hitnije donijeti koncept razvoja te industrijske grane za sljedećih sedam godina te pozvao sve institucije i članice da konkretiziraju prvi korak u izradi koncepta razvoja industrije polimera od 2010. do 2017. godine.

Svjetska kretanja pokazuju da je proizvodnja plastičnih materijala i kaučuka te plastičnih i gumenih poluproizvoda i gotovih proizvoda propulzivno područje industrijske djelatnosti zahvaljujući širokom području primjene u pakiranju, građevinskoj industriji, autoindustriji, elektroindustriji, brodogradnji, avioindustriji, medicini i slično. Industrija polimera u razvijenim zemljama bilježi kontinuirani trend rasta s najvećim rastom zapošljavanja uz ostvarivanje visoke dodane vrijednosti, s iznimkom 2008. godine što je uvjetovano globalnom krizom. Strategija razvoja ove djelatnosti u Hrvatskoj prepoznaje ovu granu industrije kao perspektivnu te u budućnosti predviđa njen rast.

Razvoj se može temeljiti jedino na znanju te je stoga nužna bliska suradnja sveučilišta i industrije, koja bi hrvatskim tvrtkama omogućila izradu novih proizvoda visoke dodane vrijednosti, čulo se na današnjem skupu.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
21:34 17.12.2009.

Da je naša sveučilišna zajednica upregla sve svoje kapacitete u stvaranje znanja,stvaranje stručnjaka koji će povesti gospodarstvo,umjesto u zakulisne igre,brigu o vlastitoj egzistenciji,gdje bi nam bio kraj. Danas nam jedan neuspješni ministar traži mjesto Predsjednika države kojega bismo mu rado dali da je Hrvatsku učinio zemljom znanja,a ne korupcije.

JS
Janje-s-crnim-repićem
21:30 17.12.2009.

Pa, nekada davno u maloj zemlji na brdovitom Balkanu postojao je Chromos i postojao je RIS ali poneki stanovnik te zemlje shvatio je da nije profitabilno proizvoditi već otuđiti. I propadoše i Chromos i RIS, radnike potjeraše na zavod za zapošljavanje, a onaj poneki mudar stanovnik proda zemljište na kojem niknuše banke i trgovački centri. Obogati se mudrac a radnik sakuplja plastične boce i tih nekoliko kuna potroši u tom trgovačkom centru na mjestu kojeg je jednom davno bila tvornica plastičnih masa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije