Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Iločki podrumi dobili kaznu od 250.000 kuna

AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod je bila predstavka jednog dobavljača grožđa, koja je Agenciji proslijeđena putem Ministarstva poljoprivrede.
20. veljače 2020. u 20:14 1 komentara 6058 prikaza
Berba grožđa u Iločkim podrumima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kaznila Iločke podrume s 250.000 kuna, objavila je u četvrtak Agencija.

Zastupnici UVOZ HRANE Miro Bulj: Uvozi se paški sir koji nije vidio ni Pag

AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod je bila predstavka jednog dobavljača grožđa, koja je Agenciji proslijeđena putem Ministarstva poljoprivrede.

U provedenom je postupku utvrđeno da su Iločki podrumi svoju značajnu pregovaračku snagu iskoristili nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima grožđa berbe 2018. godini, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Agencije. 

Konkretno, Iločki podrumi su u svojim javno objavljenim općim uvjetima otkupa grožđa berbe 2018., za preuzeto grožđe odredili uvjete i rokove plaćanja dulje od 30 dana, iako je riječ o svježem poljoprivrednom proizvodu, što je protivno odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) i predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse dobavljačima.

konobar KAŽNJEN ZBOG NAPOJNICE Inspektori konobaru pronašli 23 kune viška pa uslijedila tisuću puta veća kazna

AZTN je uvidom u ugovor, koji je podnositelj predstavke sklopio s Iločkim podrumima, utvrdio da su Iločki podrumi, kao prerađivač grožđa, s tim dobavljačem stvarno ugovorili rokove plaćanja dulje od 30 dana. Štoviše, utvrđeno je da je plaćanje tom dobavljaču grožđa izvršeno ne samo izvan roka propisanog ZNTP-om, nego čak i izvan roka uređenog ugovorom. K tome, ugovor nije sadržavao niti bitnu odredbu o trajanju ugovora, što je također protivno odredbama ZNTP-a, ističu iz Agencije.

"Takvu su nepoštenu trgovačku praksu u razdoblju od 28. rujna 2018. do 2. rujna 2019., Iločki podrumi nametali tom dobavljaču u odnosu na čak 11 otkupnih blokova", navodi se u priopćenju.

Iz AZTN-a podsjećaju da te povrede predstavljaju teške povrede ZNTP-a za koje se pravnoj osobi može izreći upravno-kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna.

"AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Iločkim podrumima izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 250.000 kuna te im zabranio svako daljnje takvo postupanje", ističu iz Agencije.

Hoće li prodaja Optime razbiti postojeći duopol fiksnog tržišta hrvatsko tržište Hoće li prodaja Optime razbiti postojeći duopol fiksnog tržišta

Smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a ne samo u odnosu na Iločke podrume, već i u odnosu na sve druge trgovce, otkupljivače i/ili prerađivače.

Naime, Iločki podrumi su već tijekom postupka dostavili AZTN-u nove opće uvjete za berbu grožđa 2019. i primjerak ugovora sklopljenog s jednim dobavljačem za berbu 2019., koji su sastavljeni u skladu s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, zaključuje se u priopćenju Agencije. 

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma