Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I privatnici isplatili regres od 500 do 2000 kuna

Često se govori da je regres povlastica javnog sektora, što nije istina. Regres se redovito isplaćuje i u privatnom sektoru, kažu sindikalci
07. srpnja 2017. u 08:47 3 komentara 1026 prikaza
novac, kune
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Četvrt milijuna zaposlenih u javnom sektoru i ovog će ljeta dobiti 1250 kuna regresa, za što je u proračunu preraspodijeljeno nešto više od 300 milijuna kuna. Vlada je time izbjegla moguće sudske sporove sa zaposlenima i daljnje natezanje sa sindikatima budući da je pravo na isplatu predviđeno u Temeljnom kolektivnom ugovoru. Vlada, međutim, regres nije planirala u proračunu za 2017. pa je premijer Plenković na sjednici Vlade “zahvalio ministarstvu financija jer je uspjelo pronaći sredstva preraspodjelama u proračunu”. Da ne bi bilo zabune kako je samo država široke ruke, sindikalci Krešimir Sever (NHS) i Miroslav Hrašćanec (HURS) kažu da gotovo i nema veće tvrtke u privatnom vlasništvu koja je propustila isplatiti regres svojim radnicima ili će to učiniti do kraja mjeseca.

Kartice Istraživanje Više od 80 posto hrvatskih građana radije bi regres nego CRO karticu

Građevincima 1800 kuna

– Često se govori da je regres povlastica javnog sektora, što nije istina. Regres se redovito isplaćuje i u privatnom sektoru, bilo da je to rezultat ugovorenog prava u kolektivnim ugovorima ili odluke tvrtke. Tko god ima pozitivne poslovne rezultate, trudi se isplatiti određeni iznos – kaže Sever. Prema hrvatskim propisima, svaki radnik tijekom kalendarske godine ima pravo na 2500 kuna neoporezive naknade, i ta se svota najčešće isplaćuje u dva dijela, prvo kao regres, a zatim i božićnica.

– Iznosi su različiti: 500, 1000, 1250 ili 1500 kuna, a ostatak do neoporezivog iznosa koristi se za božićnicu – ističe Hrašćanec. U dvije djelatnosti – turizmu i graditeljstvu – primjena granskog kolektivnog ugovora prenesena je na sve zaposlene u tim branšama pa se ugovorena prava moraju primijeniti na sve tvrtke. Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva ističe da regres u građevinskim tvrtkama iznosi 1800 kuna te ga treba primiti svaki od 70 tisuća zaposlenih. Božićnica nije ugovorena.

– Nemamo uvid o isplatama za male tvrtke, ali proširenjem granskog ugovora na cijelu djelatnost svatko tko je zaposlen u graditeljstvu stekao je pravo na regres i ako ga poslodavac ne isplati, može podignuti tužbu – kaže Jasenka Vukšić. Turistička je branša visinu regresa najčešće vezala uz dane godišnje i kreće se 50-70 kuna po danu.

Lidl iznenadio

Petrol je potpisao isplatu 2000 kuna regresa, a nedavna odluka uprave Lidla da isplati 4000 kuna bruto ugodno je iznenadila tamo zaposlene radnike. Regresi bi mogli podebljati primanja zaposlenih približno 750 milijuna kuna.     

Lidl Hrvatska Trgovački lanac Lidl Hrvatska će isplatiti regres u ukupnom iznosu od 8 milijuna kuna svojim zaposlenicima 45. sjednica Vlade Republike Hrvatske Sjednica Vlade Plenković najavio isplatu regresa javnim i državnim službenicima Prosječna plaća NOVI RAST Prosječna plaća u Zagrebu za 1000 kuna veća od državne razine

Agrokorove tvrtke radnicima isplatile 1200 kuna regresa

Sukladno važećim kolektivnim ugovorima, regres je osiguran i radnicima Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj u prosječnom iznosu od 1200 kuna, odgovorili su iz te kompanije. Dok su bili u državnom vlasništvu, Croatia osiguranje isplaćivao je 3000 kuna regresa, no sad se ta isplata svela na tisuću kuna. Hrvatska narodna banka već godinama ne isplaćuje regres, pa ga neće biti ni sad, neovisno o jučerašnjoj odluci Vlade. Ipak, na raširenost isplate regresa, pa i božićnice, najviše je utjecalo oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa (trenutačno do 2500 kuna po radniku). Prema zadnjim poznatim podacima, prosječna mjesečna plaća isplaćena u svibnju bila je 5914 kuna.

Zagreb: Atmosfera na Trgu uoči početka utakmice četvrtfinala Rusija - Hrvatska
NINO RASPUDIĆ
Oproštajni espresso: Zbogom dragi čitatelji
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • Petarstijena-HR:

    To je ostavština socijalizma-tko ima novca za to isplatit-samo oni što našu zemlju rasprodaju i zadužuju!

  • UBS:

    ma koje su to privatne firme koje isplaćuju regres?? u Samoborci iz Samobora nikada nije bilo regresa!!!zašto lažete?