Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatima samo 5% online dostave gratis

Potrošači nerijetko za 200 km dostave plate i triput više nego za 500 km, ili odustaju od online kupnje kad vide da do njih ona ne postoji, kaže Borzan
02. ožujka 2017. u 17:00 0 komentara 464 prikaza
Online shopping
Foto: Pixabay

Visoki troškovi dostave i povrata robe kupljene putem interneta veći su im problem i od započinjanja online poslovanja pa brojne tvrtke u EU i dalje zaziru i od online biznisa i od dostave u neke članice. Prekogranična dostava unutar EU i do pet je puta skuplja od dostave unutar “domaćeg” tržišta – u Hrvatsku i dvostruko – pa je u Europskom parlamentu ovih dana živa rasprava o Uredbi o prekograničnoj dostavi s ciljem boljeg nadzora pružatelja usluga dostave i smanjenja neopravdane razlike u cijenama kojima su najpogođeniji potrošači i mala poduzeća.

– Tržište je puno nelogičnosti i nema kontrole nad cijenama. Više od 30% hrvatskih građana kupuje online. No, samo je 5% prekograničnih dostava besplatno, dok za 40% cijena dostave nema jasnog objašnjenja zašto su tako visoke, poput troška rada, volumena pošiljki i slično – kazala je jučer na tu temu eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica EP-a za pregovore o Uredbi.

Dan sigurnijeg interneta SIGURNOST I ODGOVORNOST 115 škola prijavljeno za edukacije na Dan sigurnijeg interneta online kupovina korist pridruženja Više kupujemo na internetu otkad je Hrvatska u Europskoj uniji Kupnja tenisica online kupnja iz fotelje 6 najboljih online destinacija za kupovinu tenisica

Potrošači nerijetko bez očitog razloga za 200 km dostave plate dva ili tri puta više nego za 500 km. A događa se i da nakon što odaberu sve što žele kupiti, tek u posljednjem koraku doznaju da dostave u njihovu državu uopće nema ili je preskupa, objašnjava Borzan.

Iako 60% građana EU preferira online trgovinu jer neke proizvode ne mogu naći na tlu svoje države, visoke cijene dostave uzrok su dvije trećine nedovršenih kupnji. Sve to velike trgovce u EU, uz pomoć kojih bi i u Hrvatskoj konačno “shvatili” pojam velikih sezonskih i drugih sniženja, odvraća od online prodaje. Istraživanje je pokazalo da se 41% tvrtki u EU ne vidi u prekograničnoj online trgovini zbog preskupe dostave.

Čak 59% mikro, 52% malih te 39% srednjih poduzeća nezadovoljno je time, naspram 29% velikih. EK procjenjuje da bi ukidanjem barijera za online trgovinu ona s 5 rasla i na 15%, što bi u EU značilo i rast BDP-a za 1,7%. Dok se ne ukine diskriminacija, za koju ima osnova i u EU legislativi, i tvrtke i potrošači su skeptični. Dostava paketa od 2 kg iz Belgije u Španjolsku košta, primjerice, 26,10 eura, iz Nizozemske u Španjolsku 13, a iz Španjolske i u Belgiju i Nizozemsku čak 32,74 eura.

>> Hrvatice sve više kupuju online: Čitaju recenzije i kreću u 'šoping iz fotelje'

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.