Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korist pridruženja

Više kupujemo na internetu otkad je Hrvatska u Europskoj uniji

online kupovina
Foto: DPA/PIXSELL
25.11.2013.
u 12:00

Oko 37 posto Hrvata planira češće kupovati online nakon ulaska zemlje u EU, i to zbog ukidanja carina i lakše dostave robe, kao i uvjerenja da je kupovina sigurnija

Otkad je Hrvatska dio Europske unije i njeni građani više kupuju na internetu, pokazuje MasterCardovo istraživanje o kupnji preko interneta i korištenju kartica, provedeno u listopadu u suradnji s agencijom GfK.

– Oko 37 posto korisnika kartica planira češće kupovati online otkad je Hrvatska u EU, a glavni je razlog ukidanje carina i to što naručena i plaćena roba može biti dostavljena u zemlju – navodi se u izvještaju o istraživanju te objašnjava da ispitanici vjeruju kako će sad online kupovina biti i sigurnija.

Na internetu Hrvati najviše kupuju odjeću, obuću i elektroničke uređaje, kao i avionske karte i kulturne usluge, a najpopularnije stranice na kojima se kupuje su one za grupnu kupovinu, gdje se izvrši gotovo polovina svih internetskih kupovina u nas. Također, kao sredstvo plaćanja prevladava PayPal i kreditna kartica, iako mlađi kupci do 29 godina više rabe debitne kartice i internetsko bankarstvo.

No, još uvijek, priznaju ispitanici, postoje prepreke takvom virtualnom kupovanju, ponajprije vezane uz nemogućnost da se kupljeno vidi i isproba uživo te strah od toga da internetska kupovina nije dovoljno sigurna iako su cijene bolje, plaćanje praktičnije i moguće 24 sata dnevno.

10 stvari na koje trebate paziti kada kupujete na eBayu

Komentara 1

HR
hrxxx111
20:14 25.11.2013.

od kako smo u EU meni stvari iz kine stizu puno sporije nego prije toliko o tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije