Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Više kupujemo na internetu otkad je Hrvatska u Europskoj uniji

Oko 37 posto Hrvata planira češće kupovati online nakon ulaska zemlje u EU, i to zbog ukidanja carina i lakše dostave robe, kao i uvjerenja da je kupovina sigurnija
25. studenoga 2013. u 12:00 1 komentara 611 prikaza
online kupovina
Foto: DPA/PIXSELL

Otkad je Hrvatska dio Europske unije i njeni građani više kupuju na internetu, pokazuje MasterCardovo istraživanje o kupnji preko interneta i korištenju kartica, provedeno u listopadu u suradnji s agencijom GfK.

– Oko 37 posto korisnika kartica planira češće kupovati online otkad je Hrvatska u EU, a glavni je razlog ukidanje carina i to što naručena i plaćena roba može biti dostavljena u zemlju – navodi se u izvještaju o istraživanju te objašnjava da ispitanici vjeruju kako će sad online kupovina biti i sigurnija.

Na internetu Hrvati najviše kupuju odjeću, obuću i elektroničke uređaje, kao i avionske karte i kulturne usluge, a najpopularnije stranice na kojima se kupuje su one za grupnu kupovinu, gdje se izvrši gotovo polovina svih internetskih kupovina u nas. Također, kao sredstvo plaćanja prevladava PayPal i kreditna kartica, iako mlađi kupci do 29 godina više rabe debitne kartice i internetsko bankarstvo.

No, još uvijek, priznaju ispitanici, postoje prepreke takvom virtualnom kupovanju, ponajprije vezane uz nemogućnost da se kupljeno vidi i isproba uživo te strah od toga da internetska kupovina nije dovoljno sigurna iako su cijene bolje, plaćanje praktičnije i moguće 24 sata dnevno.

10 stvari na koje trebate paziti kada kupujete na eBayu

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • hrxxx111:

    od kako smo u EU meni stvari iz kine stizu puno sporije nego prije toliko o tome