Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HPB treba do 700 milijuna kuna

Još je prošle jeseni banka bila dokapitalizirana u dva kruga, s ukupno 550 milijuna kuna, a najviše su tada dali obvezni mirovinski fondovi
21. srpnja 2017. u 15:00 2 komentara 623 prikaza
HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska poštanska banka na čijem je čelu Tomislav Vuić pokrenula je novu rundu povećanja kapitala. Proces koji bi trebao ojačati bazu za daljnji rast trebao bi biti okončan do kraja godine, vjerojatno i osjetno prije, a za agenta izdanja ponovno je odabran PBZ.
Ciljani iznos nije poznat, no upućeno kažu da državnoj banci do 2020. treba između 500 i 700 milijuna kuna da nastavi dosadašnjim tempom rasta.

Tomislav Vuić Izvrsni rezultati HPB najbolji otkad postoji – u devet mjeseci dobit 147,5 milijuna kn

Opet se računa i na fondove

U ovom trenutku ne možemo govoriti o iznosu, kada ga budemo točno znali odmah ćemo obavijestiti javnost, kažu u HPB-u pozivajući se na burzovna pravila. Naše će dionice biti ponuđene javnosti - i privatnim ulagačima i državi. Voljeli bismo da je krug ulagača što veći, pogotovo privatnih, kažu u banci u kojoj država ima 72 posto, a privatni kapital oko 27 posto udjela.

Prošle jeseni banka je u dva kruga povećala kapital za 550 milijuna kuna kada su u financijskoj injekciji sudjelovali mirovinski i investicijski fondovi, osiguravatelji, FGS-ovi, tvrtke i fizičke osobe. Samo su obvezni mirovinski fondovi uplatili više od 160 milijuna kuna postavši 13,5-postotni vlasnici HPB-a. Na isti se profil ulagača i sada računa, od države su očekivanja minimalna, no kalkulacije tek treba napraviti.

Početkom godine Vuić je ponovno naglasio potrebu dokapitalizacije jer banka, kako je rekao, “pleše po rubu adekvatnosti kapitala”. Podsjetimo, s 19 milijardi kuna aktiva HPB-a na pragu je 5-posto tržišnog udjela. Sa stopom adekvatnosti kapitala od 17,3 posto krajem ožujka banka je iznad 15,3 posto minimuma propisanog od regulatora kao sistemski važan kreditor, no za snažniji rast neophodna joj je nova injekcija.

Agrokor nema veze

Plafoniranih 700 milijuna kuna do 2020. bila je procjena prije krize u Agrokoru zbog koje upravo traje val otpisa po bankama, no iz HPB-a poručuju da njihova odluka s koncernom nije povezana. Proces je započeo prije eskalacije problema s tom kompanijom. Riječ je o jednokratnom efektu koji dugoročno nije povezan s vrijednošću banke, kažu u HPB-u.     

HPB Nezgodna situacija HBP-u kapital mogu donijeti mirovinci i CO, a ne želi ih u NO HNB Zatvaranje računa klijenata HNB: Uprava HPB-a odgovorna za poslovanje i mora poštovati propise Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a Nemaju kamo mirovine, doplaci.... HPB prodao dugove, a klijentima ugasio račune
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka