Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se ulagači

HPB treba do 700 milijuna kuna

HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
21.07.2017.
u 15:00

Još je prošle jeseni banka bila dokapitalizirana u dva kruga, s ukupno 550 milijuna kuna, a najviše su tada dali obvezni mirovinski fondovi

Hrvatska poštanska banka na čijem je čelu Tomislav Vuić pokrenula je novu rundu povećanja kapitala. Proces koji bi trebao ojačati bazu za daljnji rast trebao bi biti okončan do kraja godine, vjerojatno i osjetno prije, a za agenta izdanja ponovno je odabran PBZ.
Ciljani iznos nije poznat, no upućeno kažu da državnoj banci do 2020. treba između 500 i 700 milijuna kuna da nastavi dosadašnjim tempom rasta.

Opet se računa i na fondove

U ovom trenutku ne možemo govoriti o iznosu, kada ga budemo točno znali odmah ćemo obavijestiti javnost, kažu u HPB-u pozivajući se na burzovna pravila. Naše će dionice biti ponuđene javnosti - i privatnim ulagačima i državi. Voljeli bismo da je krug ulagača što veći, pogotovo privatnih, kažu u banci u kojoj država ima 72 posto, a privatni kapital oko 27 posto udjela.

Prošle jeseni banka je u dva kruga povećala kapital za 550 milijuna kuna kada su u financijskoj injekciji sudjelovali mirovinski i investicijski fondovi, osiguravatelji, FGS-ovi, tvrtke i fizičke osobe. Samo su obvezni mirovinski fondovi uplatili više od 160 milijuna kuna postavši 13,5-postotni vlasnici HPB-a. Na isti se profil ulagača i sada računa, od države su očekivanja minimalna, no kalkulacije tek treba napraviti.

Početkom godine Vuić je ponovno naglasio potrebu dokapitalizacije jer banka, kako je rekao, “pleše po rubu adekvatnosti kapitala”. Podsjetimo, s 19 milijardi kuna aktiva HPB-a na pragu je 5-posto tržišnog udjela. Sa stopom adekvatnosti kapitala od 17,3 posto krajem ožujka banka je iznad 15,3 posto minimuma propisanog od regulatora kao sistemski važan kreditor, no za snažniji rast neophodna joj je nova injekcija.

Agrokor nema veze

Plafoniranih 700 milijuna kuna do 2020. bila je procjena prije krize u Agrokoru zbog koje upravo traje val otpisa po bankama, no iz HPB-a poručuju da njihova odluka s koncernom nije povezana. Proces je započeo prije eskalacije problema s tom kompanijom. Riječ je o jednokratnom efektu koji dugoročno nije povezan s vrijednošću banke, kažu u HPB-u.     

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:14 28.07.2017.

Treba stvoriti jaku državnu banku po uzoru na Švicarsku

MV
Mijat vrdoljak
17:39 21.07.2017.

I meni treba barem 700 do 800 kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije