Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HPB prodao dugove, a klijentima ugasio račune

Banka je jučer pozvala klijente da otvore nove račune, blokirani i ovršeni bez nakndae, a dugove manje od 200 kuna će - oprostiti
03. ožujka 2017. u 16:20 5 komentara 1583 prikaza
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka prodala je u prosincu dio “loših kredita” norveškoj kompaniji B2 Kapitalu, a nakon što se riješila tih potraživanja, odlučila je “odrezati” i dužnike te je njihove račune – zatvorila. No, s obzirom na to da je među njima bio i nezanemariv broj blokiranih građana sa zaštićenim računima, šok je uslijedio kad im prvog dana ožujka nisu sjeli zaštićeni dijelovi plaća, mirovina, dječjih doplataka...

U HPB-u tvrde da su klijente obavijestili kako moraju otvoriti nove račune u drugoj banci, no oni s kojima smo mi razgovarali odvraćaju da takvu obavijest nikad nisu dobili.

Posuli se pepelom

– Nisam sklon povjerovati banci da je poslala obavijest. Prema zakonu, zaštićeni se računi ne smiju dirati, a oni funkcioniraju samo uz redovni račun. Blokirane građane u ovoj zemlji nitko ne štiti, prema njima se odnose kao prema kontejnerskim mačkama! – revoltiran je glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić.

HPB se u međuvremenu “posuo pepelom”, klijente su i putem medija, ali i pojedinačnim telefonskim pozivima zamolili da u najbližoj poslovnici ili poštanskom uredu otvore novi račun, a oni će se, kažu, pobrinuti da im u dogovoru s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Finom uplate mirovina i ostalih primanja na računu budu najkasnije do 10. ožujka.

HPB Nezgodna situacija HBP-u kapital mogu donijeti mirovinci i CO, a ne želi ih u NO burza Otvoren način štednje Financijski stabilnija budućnost uz investicijske fondove HNB Zatvaranje računa klijenata HNB: Uprava HPB-a odgovorna za poslovanje i mora poštovati propise

Iako redovna procedura registracije novog računa i zaštićenog računa zna potrajati, dogovorit će hitnu proceduru kako bi ispravili pogrešku. Pritom bi račune blokiranih i onih u postupku ovrhe oslobodili naknade, a sve dugove manje od 200 kuna – oprostili, iako su ih već prodali B2 Kapitalu. I to su dogovorili s tvrtkom za naplatu potraživanja uz preuzimanje troška.

Nije poznato koliki je broj građana posrijedi; Blokirani ga procjenjuju na nekoliko tisuća, u banci tvrde da ih je puno manje, ali priznaju da su i dva – previše. Strinavić najviše strahuje od odugovlačenja postupka jer se, kaže, radi uglavnom o umirovljenicima koji žive od tisuću, pa i s manje kuna mjesečno i svaki dan bez novca im je strahovito težak.

I za otpis treba – potpis

Banka poziva sad već bivše klijente da se požure s otvaranjem računa. Usto, za otpis dugova, treba – njihov potpis. I tu je još jedan apsurd hrvatske birokracije: za prodaju duga nastalog iz ugovornog odnosa banke i klijenta suglasnost klijenta potvrđena potpisom nije potrebna, ali da bi mu se taj isti dug otpisao – potpis je nužan. 

>> HNB: Uprava HPB-a odgovorna za poslovanje i mora poštovati propise

Otvorio novi zaštićeni račun, javili mu da je stari odblokiran

Vlado Tonžetić, umirovljeni ratni vojni invalid, među klijentima je čiji je dug HPB prodao B2 Kapitalu. O tome mu je, kaže, obavijest stigla 17. veljače, uz napomenu da dug može otplaćivati uplatama na račun B2 u Addiko banci, ali bez ikakvih informacija da mu je ugašen i račun u banci, a time prestao funkcionirati i zaštićeni račun.

– Kad mi nije sjela mirovina koju sam čekao na zaštićenom računu, otišao sam u Finu i tamo se raspitao što napraviti. Otvorio sam nove račune u Zabi, a sad su me, prije deset minuta, zvali iz HPB-a da me obavijeste kako je zaštićeni račun odblokiran. Kakva je to sad zbrka? Imam novi račun i čekam uplatu na njega, vjerojatno ne prije drugog ponedjeljka – kaže.

U Zadru otvoren talijanski supermarket Eurospin
Eurospin
Lanac od kojeg strahuje konkurencija otvorio prvu poslovnicu u Hrvatskoj: Kupci odmah nahrupili
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
 • Avatar Moškov
  Moškov:

  ovo je dokaz kako u hrvatskoj banke mogu što im padne napamet.

 • Deleted user:

  Pretpostavljam da će i na ovo biti "anemična" reakcija premijera! Kukurikavci, kakvi god da su bili, nisu bankama dali disati, a s CHF su im ga utjerali, dok za HDZ-a banke rade i ponašaju se kako hoće! I to državna banka!

 • list68:

  Neuređena, korumpirana država, u kojoj glavnu riječ vode "bankari, i to strani, te korumpirani odvjetnici, i isti takvi političari". Narode udrimo te "spodobe", na svakom koraku.