Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što dalje

Holding više nema smisla, planu B Vlada pridodala i novi plan C

Uljanik
Saša Miljević/Pixsell
21.05.2010.
u 08:15

Završnica privatizacije odrazit će se i na rebalans proračuna, a znat će se i koliko će država preuzeti od 14 milijardi kuna dugova.

Uključivanjem sindikata i uprava škverova u povjerenstva za praćenje prodaje brodogradiliša predsjednica Vlade J. Kosor i njezin ministar gospodarstva Đuro Popijač nastoje spriječiti bilo kakve naknade optužbe o izdaji nacionalnih interesa, pronevjerama ili pogodovanju pojedinim grupacijama.

Najnemirniji san vjerojatno imaju zaposleni i grupacije povezane oko Kraljevice i splitskog BSO-a, za koje sada država mora izaći s famoznim planom B, a od jučer i C, kako je to naglasila predsjednica Vlade. Pulski Uljanik ne mora se bojati stečaja ili nekog oštrog restrukturiranja, niti se to brodogradilište zbog svojih pozitivnih poslovnih rezultata nalazi na udaru Bruxellesa. Izostanak ponude za brodogradilište Kraljevica iznenadio je stručne krugove, jer je riječ o tvrtki koja zapošljava samo 450 radnika te, bez obzira na dugove, nije zalogaj koji ne bi mogli progutati neki domaći ulagači.

Slično je i s Brodogradilištem specijalnih objekata, koje je dosad uglavnom doživljavano kao dio splitskog škvera. Prije nego što se zna ishod drugog privatizacijskog kruga, nagađalo se da Vladin plan B znači povezivanje škverova u jedan holding, s jedinstvenom nabavom, prodajom, financijama i menadžmentom. Sindikati su odmah objeručke podržali taj plan, ponudili su se čak i kao suvlasnici, no ta ideja sada zacijelo pada u vodu jer je pitanje kakvog bi imalo smisla prisilno spajanje Kraljevice i splitskog BSO-a u jednu tvrtku.

Ključnu će ulogu u daljnjem procesu privatizacije imati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja čija će riječ biti zadnja kod odluke jesu li pristigle ponude za škverove dobre i u skladu s europskim pravilima.

Novoosnovano Vladino povjerenstvo užurbano će raditi idućih mjesec dana, a puno će posla imati i suradnici Olgice Spevec. U isto vrijeme, Vlada mora otkriti ili pak objaviti što će biti sa 14 milijardi kuna dugova koje imaju brodogradilišta, hoće li cijeli iznos duga pasti na teret poreznih obveznika ili će se nešto od toga prenijeti i na škverove. O sudbini duga ovisi i rebalans proračuna.

Ključne riječi

Komentara 12

KR
kreont
09:50 21.05.2010.

Molim objašnjenje zbog čega bi građani RH morali otplaćivati 14 milijardi ? Tko su ti ljudi koji su cijelu priču tako složili i zašto se ne zovu na odgovornost. Recimo gosp. Linić. Da li narod RH može reći referendumom NE prodaja ili NE vraćanje tuđih dugova. I ja bi tako volio šefovati a da mi drugi vraćaju dugove.

OB
-obrisani-
00:04 22.05.2010.

bit će tu još cijela abeceda

DU
Deleted user
08:28 21.05.2010.

sva sreća pa je abeceda sastavljena dok dođu do z neko će kupit ili će to ostavit nekom drugom da riješi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije