Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HEP u sunčanu elektranu na Cresu ulaže 45 milijuna kuna

Zemljišta za elektranu HEP je u zakup uzeo od franjevačkog samostana, a Primorsko-goranska županija ustupila je lokacijsku dozvolu.
29. lipnja 2018. u 20:16 1 komentara 398 prikaza
Elektrana
Foto: Privatna arhiva

Primorsko-goranska županija (PGŽ), Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca Samostan sv. Frane – Cres i Hrvatska elektroprivreda (HP) jučer su u Zagrebu sklopili Sporazum o suradnji na projektu Sunčana elektrana (SE) Orlec Trinket na otoku Cresu. Sporazum su potpisali, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, gvardijan Samostana sv. Frane – Cres Zdravko Tuba i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

HE Miljacka Hydro Vision HEP-ova hidroelektrana Miljacka dobitnica prestižnog priznanja Hall of Fame

Neintegrirana elektrana

SE Orlec Trinket snage 6,5 MW bit će prva neintegrirana sunčana elektrana u sustavu HEP-a koji trenutačno ima devet integriranih sunčanih elektrana koje su postavljene na zgrade te tvrtke. SE Orlec Trinket će biti i najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, trenutačno su najveće sunčane elektrane snage 1 MW, te će prosječno proizvoditi oko 8,5 GWh (milijuna kilovatsati) godišnje, što odgovara potrošnji oko 2000 kućanstava.

Zagreb: Održana 100. sjednica Vlade RH IMENOVANJA I SMJENE Zatvoreni dio sjednice: Vlada predložila predsjednika Uprave HAC-a

– Posebno mi je drago što će ova elektrana dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na Cresu i Lošinju, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija – u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone – izjavio je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i naglasio da je HEP, iako elektrana nije u sustavu poticaja, projekt ocijenio isplativim i odlučio ga preuzeti te je time dao pozitivan primjer i poticaj i drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane. SE Orlec Trinket Istok izgradit će se na lokaciji površine 17 hektara kod naselja Orlec na otoku Cresu. Ukupni investicijski troškovi na realizaciji tog projekta procijenjeni su na oko 45 milijuna kuna. Samostan se pak obvezao zemljište u svom vlasništvu, na kojem će se graditi elektrane, dati u zakup HEP-u na 25 godina. PGŽ ustupit će HEP-u lokacijsku dozvolu za izgradnju elektrane, čime HEP postaje nositelj projekta. SE Orlec Trinket trebala bi biti puštena u rad 2020.

Strategija razvoja

A to je prvi HEP-ov projekt u sklopu planiranog ciklusa samostalnog razvoja ili akvizicije projekata izgradnje neintegriranih solarnih elektrana. U toj tvrtki navode da je razvoj sunčanih elektrana, ali i elektrana koje koriste ostale obnovljive izvore energije, prije svega vjetroelektrana, dio Strategije razvoja HEP-a, u kojoj je planirano povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije HEP grupe na 50 posto do 2030., odnosno 70 posto do 2050.

Elektrana
1 / 4
računi struja
struja KASNILE UPLATNICE Građani će jednokratno za struju morati uplatiti 1000 kuna, HEP u tome ne vidi problem Frane Barbarić FRANE BARBARIĆ Planiramo godišnje tri do tri i pol milijarde kuna investicija
Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • stefj:

    Hm, ajde da vidimo tu računicu o isplativosti projekta ako se mora još plaćati i zemljište na kojem se gradi elektrana... Ako je investicija 45 milijuna, znači da bi samo za povrat investicije trebalo 19 godina i to bez održavanja, ... prikaži još! bez zemljišta i bez računa koliko ploče slabe tokom godina, također i bez uračunatog troška za potrebnu balansnu energiju koju uglavnom uvozimo... Nadam se da su nešto krivo napisali, inače će za ovo biti sreća ako nakon 25 godina investicija bude na nuli...