Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HEP ESCO i projekti modernizacije javne rasvjete

Osim energetskih i financijskih ušteda, modernizacija javne rasvjete doprinijet će zaštiti okoliša smanjenjem emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja u skladu s EU direktivom.
13. svibnja 2020. u 10:50 445 prikaza
HEP
Foto: HEP
Pogledajte galeriju 1/3

Implementacijom direktive u Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu 1. travnja 2019. sve su jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama Zakona u roku od 12 godina. Osim energetskih i financijskih ušteda, modernizacija javne rasvjete doprinijet će zaštiti okoliša smanjenjem emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja u skladu s EU direktivom.

Na temelju bogatog iskustva s projektima modernizacije javne rasvjete, provedenih u deset gradova u razdoblju od 2005. do 2011. godine prema ESCO modelu, HEP ESCO, sukladno  novim okolnostima u regulativi i na tržištu  od 2018. godine nudi i realizira projekte modernizacije javne rasvjete. Ovakvi projekti nude se prema naprednijem ESCO/EPC modelu, koji se temelji na ugovoru s jamstvom ušteda. Do sada je prema tom modelu realizirao projekte modernizacije javne rasvjete u Općini Stupnik i Gradu Zaprešiću, dok su projekti ugovoreni s Gradom Osijekom i Općinom Gola.

HEP | Autor : HEP Foto: HEP

Upravo je Osijek primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a, jer na području grada ima osam ELEN punionica za električna vozila i pet sunčanih elektrana na vlastitim poslovnim zgradama te da će po završetku ogrjevne sezone početi realizacija projekta zamjene i modernizacije vrelovoda, vrijednosti 78 milijuna kuna, sufinanciranog sredstvima iz EU fondova.

Projektom rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Osijeka zamijenit će se 11.086 postojećih rasvjetnih tijela suvremenim svjetiljkama s LED izvorima svjetlosti. Rekonstrukcija rasvjete obavit će se u roku od 300 dana, a ukupan projekt uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova u razdoblju od osam godina. Osim zamjene rasvjetnih tijela, bit će implementiran sustav nadzora upravljanja, regulacije, mjerenja i verifikacije ušteda, a koji omogućuje daljinsko upravljanje i nadzor.

Nakon rekonstrukcije, potrošnja električne energije za javnu rasvjetu smanjit će se za 7,5 milijuna kilovatsati godišnje u odnosu na dosadašnju, što će omogućiti povrat investicije od 30,8 milijuna kuna u roku od osam godina.

HEP | Autor : HEP Foto: HEP

ESCO ugovor s garancijom učinka (EPC ESCO model) ne predstavlja zaduženje jedinicama lokalne samouprave te povećava investicijski potencijal za druge razvojne projekte. To praktički znači da nakon završene modernizacije javne rasvjete i tijekom cijelog ugovornog razdoblja pružanja energetske usluge (8 godina), Grad Osijek neće imati nikakvih dodatnih troškova. Nakon isteka ugovornog razdoblja, svjetiljke i sva prateća oprema prelaze u vlasništvo Grada Osijeka, a trošak električne energije za javnu rasvjetu iznosit će tek oko jedne četvrtine dosadašnjih.

Sadržaj nastao u partnerstvu s HEP-om

Vanja Žikić
U 30. GODINI
Tužna vijest! Nakon teške bolesti preminula natjecateljica RTL-ova 'Života na vagi'
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota