Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Globalne turbulencije u Hrvatskoj uz male žrtve

08. svibnja 2008. u 20:10 2 prikaza

Unatoč sporijem rastu proizvodnje i višoj inflaciji od prošlogodišnje, hrvatska ekonomija prolazi kroz razdoblje globalnih turbulencija uz relativno male žrtve, istaknuo je Rohatinski, koji vjeruje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti 4,5 posto, inflacija će se kretati od 5,5 do šest posto, ali kao stalni problem ostaje visok deficit platne bilance od oko 8,5 posto BDP-a.

Aktualna financijska kriza u svijetu, praćena ubrzanjem inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, znatno je dublja i dugoročnija nego što se prije pretpostavljalo. Rohatinski kaže da se ne očekuje da će se gubici financijskog sektora u SAD-u i zapadnoj Europi znatnije izravno prenijeti na ekonomije tranzicijskih zemalja, neizravni utjecaji tih gubitaka i općenito psihoze stvorene na globalnom tržištu mogli bi biti vrlo respektabilni.

Posebno za zemlje s visokim deficitom platne bilance i vanjskim dugom.
Damir Odak, predsjednik uprave OTP banke, naglasio je kako je velik problem Hrvatske u tome što jako ovisi o turizmu, više nego što neke latinskoameričke države ovise o bananama. Zanimljivo je da je danas na konferenciji Tržišta novca trebao govoriti i savjetnik predsjednika države Dubravko Radošević, koji je oštar kritičar monetarne politike kakva se u Hrvatskoj vodi, ali zbog drugih obveza nije došao danas, nego će biti danas.

Uz Rohatinskog je pak bilo nekoliko viceguvernera i savjetnik Žarko Miljenović, koji je rekao da će ovih dana MMF objaviti analizu tečajne politike u svijetu, pa i u Hrvatskoj, iz koje se vidi da je tečaj kune realan i uravnotežen.
 Za promjenu tečaja nema ni empirijske osnove, a vjerojatno nije niti provediva  istaknuo je Miljenović.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres