Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez dogovora

G20: Ništa od uvođenja poreza za banke

G20
AFP
06.06.2010.
u 07:44

Plan kojim bi se banke prisilile da same plaćaju za svoje spašavanje u slučaju nove krize nije uspio zbog otpora od strane Japana, Kanade i Brazila. Naime, banke ovih zemalja kroz financijsku krizu uspjele su proći bez državne pomoći.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka skupine G20 na sastanku u Južnoj Koreji ipak su odustali od uvođenja jedinstvenog međunarodnog poreza za banke. Razlog? Neslaganje i različita mišljenja, piše Deutsche Welle. 

Plan kojim bi se banke prisilile da same plaćaju za svoje spašavanje u slučaju nove krize nije uspio zbog otpora od strane Japana, Kanade i Brazila. Naime, banke ovih zemalja kroz financijsku i gospodarsku krizu uspjele su proći bez državne pomoći.

Nakon dvodnevnog zasjedanja predstavnici zemalja članica skupine G20 dogovorile su se u pogledu zaštite gospodarskog razvoja. To se želi postići pomoću koordinirane politike gospodarstva, stoji u službenom priopćenju. Suglasnost je vladala i u pogledu koordinirane strategije za obustavljanje konjunkturnih programa. Bez navođenja imena, sudionici su pozvali i zemlje s "ozbiljnim financijskim problemima" da ubrzaju napore u prevladavanju krize. Do usuglašavanja stavova je došlo i u pogledu reformi financijskih tržišta. Traži se poticanje reformi, ali uz veću transparentnost i bolju kontrolu od strane financijskih instituta, stoji u priopćenju.

 No dogovor nije postignut u pogledu novih pravila za financijska tržišta. I dok su ministri i guverneri raspravljali o strategijama za pomoć i sprječavanje budućih kriza, demonstranti tvrde kako se zapravo radilo samo o još jednom showu, a ne pravom sastanku. Zemlje se uopće ne pridržavaju dogovora postignutih na ovakvim summitima, isticali su prosvjednici. No grčka kriza i strah da se takvo što dogodi i drugim europskim zemljama prisiljavaju ministre na brže i djelotvorne postupke. O postignutim dogovorima raspravljat će se dalje na summitu zemalja G20 u Kanadi krajem lipnja, piše DW.

Komentara 9

TE
teoodd
02:08 07.06.2010.

To sto Sttipe i cicibela propagiraju bilo je vec vidjeno davno u Oktobarskoj revolucij 1917.Otmacina i lomace pa onda zivot po receptu socijalne pravde velikog Vodje.Rezultat svega toga je osamdeset godina nevidjene bjede i nepravde a sve popraceno milionima mrtvih.

TE
teoodd
16:34 06.06.2010.

Sad bi nova generacija proletera otimala od onih koji imaju.Pa sta i njih cete ocepurati i napraviti fukarom (sirotinjom) kao sto ste i sami.Ako se smatrate tako pametnim otvorite banke i neka posluju po vasim pravilima i idejama pa da to cudo vidimo.Ali ne zaboravite staru izreku \"Para na paru a us na fukaru\".Otvorite firme pa \"samoupravljajte\" pa ce te dozivjeti vec dozivljeno.Najlakse je otimati od oni koji znaju!

CI
cicibela
16:54 06.06.2010.

teoodd je napisao/la: Sad bi nova generacija proletera otimala od onih koji imaju.Pa sta i njih cete ocepurati i napraviti fukarom (sirotinjom) kao sto ste i sami.Ako se smatrate tako pametnim otvorite banke i neka posluju po vasim pravilima ii idejama pa da to cudo vidimo.Ali ne zaboravite staru izreku \"Para na paru a us na fukaru\".Otvorite firme pa \"samoupravljajte\" pa ce te dozivjeti vec dozivljeno.Najlakse je otimati od oni koji znaju! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Koliko ono bilijuna dolara su banke u US dobile od PROLETERSKOG POREZA ???? Poslovati očito NE ZNAJU, ali pljačkati proletere na koje si ti ljut, to sigurno ZNAJU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije