Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Francuska i Njemačka planiraju promjenu europskog ugovora

Objavljeno je to u četvrtak nakon prvog susreta dvojca s novoizabranim talijanskim premijerom Marijem Montijem koji je predstavio talijanski program obnove te obećao poduzeti mjere za oporavak talijanskog proračuna do kraja 2013. godine
24. studenoga 2011. u 16:28 73 komentara 2 prikaza
monti, merkel, sarkozy
Foto: AFP/PIXSELL

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložit će promjene europskog ugovora kako bi se poboljšalo upravljanje eurozonom. To je objavljeno u četvrtak nakon prvog susreta dvojca s novoizabranim talijanskim premijerom Marijem Montijem koji je predstavio talijanski program obnove te obećao poduzeti mjere za oporavak talijanskog proračuna do kraja 2013. godine, prenosi BBC.

Sarkozy je izjavio da su promjene nužne ako se želi povećati sigurnost eurozone te poboljšati integracija i konvergencija. U pogledu daljnjeg funkcioniranja Europske središnje banke postoje nesuglasice pa još nije odlučeno hoće li središnja institucija eurozone djelovati kao posuđivač preostalog novca i hoće li se obveznice izdavati u svim ili samo pojedinim zemljama članicama. Kompromis je postignut samo u pogledu osnovne uloge Europske središnje banke koja će i dalje ostati ista.

Unatoč trudu čelnika vodećih europskih ekonomija još je uvijek neizvjesno hoće li svi njihovi pokušaji uspjeti spasiti valutu.

Nimalo poticajno djeluje činjenica da je Njemačka na današnjoj aukciji uspjela prodati obveznice u protuvrijednosti od 3,6 milijardi eura iako je ponudila količinu vrijednu čak 6 milijardi eura. Unatoč tome Nijemci se i dalje protive izdavanju zajedničkih obveznica kao i većem uplitanju Europske središnje banke u spašavanje posrnulih nacionalnih ekonomija unutar Unije.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pokrenuo je konzultacije da bi se postigao kompromis oko izdavanja zajedničkih obveznica za osiguranje stabilnosti. Barroso je naglasio da bi u tom slučaju trebalo dodatno revidirati ekonomska stanja i pojedinačne politike svih 17 članica eurozone koje bi bile uključene u zajedničko izdavanje obveznica.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • treble:

    koliko oni toga novca misle naštampati?

  • robotic-man:

    Informirajte se konačno o Europskoj uniji. Ovdje imate pregršt informacija: http://eu-je-prijevara.net84.net/

  • Spomenik:

    Put Europe kroz poslijednjih 100-ak godina: .....Nacionalizam>fasizam>kapitalizam>fasizam> ???......