Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporuke

Eurozona postaje bankovna unija i svima jamči za osiguranu štednju

jose manuel barroso, werner faymann (1)
AFP/PIXSELL
31.05.2012.
u 08:00

Europska komisija donijela akcijski plan za stabilnost, rast i radna mjesta. Svakoj članici posebno Europska je komisija rekla što joj je činiti

Eurozona se treba pretvoriti u bankovnu uniju, sa zajedničkim financijskim nadzorom i zajedničkim sustavom osiguranja štednje u bankama, rekao je jučer predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavljajući “najvažniji ekonomski dokument ove godine”, odnosno paket u kojemu su detaljne preporuke za štednju i rast za 27 zemalja EU i  dokument nazvan “akcijski plan za stabilnost, rast i radna mjesta”.

Nova ideja za spas

Nakon euroobveznica, o čijem uvođenju još nema suglasnosti, čini se da je “bankovna unija” nova velika ideja koja bi, vjeruju u Komisiji, mogla stati na kraj krizi eurozone. Bankovna unija značila bi, primjerice, da za štedne uloge u španjolskim bankama više ne jamči Španjolska već čitava eurozona, uključujući i Njemačku i druge najsnažnije zemlje. Bila bi to radikalna promjena u odnosu na sadašnje stanje, gdje svaka država propisuje svoju politiku i svoj iznos osiguranih štednih uloga u bankama. U situaciji kad bi mogući izlazak Grčke iz eura mogao izazvati paniku i povlačenje štednih uloga u Španjolskoj ili Italiji, ideja bankarske unije, nadaju se u Komisiji, smirila bi paniku i vratila povjerenje. Podaci za 2011. i prva tri mjeseca 2012. pokazuju da je iz banaka u Grčkoj, Irskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj povučeno 80,6 milijardi eura ili 3,2% svih depozita. U istom razdoblju štedni ulozi u njemačkim i francuskim bankama povećali su se za 214,7 milijardi eura, ili 6,3 posto. Očigledno je da kapital bježi s periferije eurozone u njezino središte, gdje se osjeća sigurnijim. U preporukama za svaku od 27 zemalja članica EU Komisija je, među ostalim, uklonila Njemačku s liste zemalja koje imaju prekomjerni deficit. Nijemci su srezali svoj deficit sa 4,3% BDP-a u 2010. na 1% u 2011. i još ga nastavljaju rezati ove godine. Ali EK je i Njemačkoj našla područja na kojima su potrebne daljnje reforme.

Pohvala Bugarskoj

Bugarska je također pohvaljena zbog smanjenja deficita ispod 3%, što je cilj koji EK želi vidjeti u svakoj zemlji. Uz ove dvije zemlje, još samo Estonija, Finska, Luksemburg i Švedska nemaju problema s deficitom, sve su ostale pod nadzorom EK, koji im u preporukama govori što da rade. Izvješće o Sloveniji posebno je porazno: nije napravila praktički ništa od onoga što je Komisija preporučila u lipnju prošle godine. “Nije provela preuzete obveze”, spominje se na niz mjesta u izvješću, a daje se i opća ocjena da “nikakve strukturne reforme nisu provedene u 2011.”.

Komentara 13

DU
Deleted user
08:21 31.05.2012.

konstantno nas pokušavaju uvjeriti kako je normalno da budemo robovi banaka. ustvari bi sve banke trebalo nacionalizirati jer je pohlepa bankstera i dovela do ovakvog stanja

Avatar flegmatik
flegmatik
08:23 31.05.2012.

“akcijski plan za stabilnost, rast i radna mjesta” Mi smo nekad to vec imali. Zvalo se "Omladinske radne akcije".

SW
swimm
08:09 31.05.2012.

‘akcijski plan za stabilnost, rast i radna mjesta’. "Eurozona postaje bankovna unija i svima jamči za osiguranu štednju" hm hm cim se prica krece u tom smjeru brijem da debelo smrdi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije