Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće se ponovno kandidirati

Predsjednik Ericssona najavio odlazak s dužnosti

Ericsson Nikola Tesla
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
05.07.2017.
u 14:52

S obzirom na definiranu strategiju zaokreta u poslovanju i promjene u vlasničkoj strukturi došlo je vrijeme za odlazak s dužnosti, kazao je Johansson.

Aktualni predsjednik švedskog proizvođača opreme za mobilne mreže Ericssona Leif Johansson je izjavio da planira odstupiti s dužnosti prije iduće godišnje skupštine dioničara u 2018. godini.

S obzirom na definiranu strategiju zaokreta u poslovanju i promjene u vlasničkoj strukturi došlo je vrijeme za odlazak s dužnosti, kazao je Johansson. 

"Prirodno je omogućiti vlasnicima da zajednički predlože predsjednika pa znatno prije toga želim objaviti da neću biti na raspolaganju za idući mandat", kazao je u priopćenju.

Reuters podsjeća da šezdesetpetogodišnji Johansson obnaša dužnost predsjednika od 2011. godine te da je vrijednost Ericssonovih dionica u protekle dvije godine gotovo prepolovljena, a prvi je ovogodišnji kvartal tvrtka zaključila s gubitkom od 12,3 milijarde švedskih kruna (1,45 milijardi dolara).

To je primoralo novog izvršnog direktora Borjea Ekholma da osmisli novu poslovnu strategiju, preusmjeravajući fokus grupe na prodaju temeljne mrežne opreme.  

U međuvremenu je investicijski fond Cevian Capital proteklih mjeseci povećao udio u Ericssonu na preko pet posto. Prethodno su nakon kupnje udjela inzistirali na strukturnim promjenama koje će osigurati dodanu vrijednost u kompanijama poput Volvo Trucksa i Swedbanka.

Ericssonu su nekoć dominantnu poziciju u segmentu mobilnih mreža ugrozili jeftiniji i okretniji konkurentski proizvođači opreme iz Kine, poput Huaweija i finske Nokije. Stoga pokušavaju širiti poslovni model kako bi zahvatili i klijente u sektorima energije, prometa i medija. 

Val akvizicija za sada nije urodio priželjkivanim rastom dobiti pa Ekholm sada razmišlja o smanjenju obujma poslovanja grupe, primjećuje Reuters. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije