Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LNG projekt

Država bi izvlastila banku, što će reći EK?

LNG terminal
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
17.07.2015.
u 16:34

Za tri dana znat će se hoće li Dina Petrokemija, uz Adria Oil jedna od vlasnica zemljišta na kojem bi se gradio LNG, u stečaj ili ne

Vlada je proglasila gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku strateškim projektom pa se svi daljnji postupci mogu obaviti brzo uz najveći prioritet.

Početak gradnje država planira za godinu dana. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti. No takvo što ne bi bilo sporno da zemljište na kojem se planira graditi LNG nije u vlasništvu države, nego Hypo banke koja ima založno pravo na to zemljište i koja je prije nekoliko mjeseci raspisala natječaj za prodaju tog prava, a oni koji su se javili na natječaj računaju da će otkupom tog prava imati pravo i na zemljište, odnosno na gradnju LNG-a.

Prema posljednjim informacijama, bilo je oko deset potencijalnih ulagača koji su se javili na natječaj banke, a navodno bi na jesen trebala odlučiti kome će pravo prodati. Prema Zakonu o strateškim projektima, država ima pravo izvlastiti vlasnika, no mnogi pravnici ne vjeruju da će to biti moguće i u ovom slučaju, odnosno da će banka to olako odobriti.

Prema informacijama koje imamo, jedan od potencijalnih ulagača poslao je pismo EK, kako bi tamo ustvrdili ima li država pravo na izvlaštenje banke ili ne. Govorilo se, naime, da bi država ponudila zamjensko zemljište Hypo banci, ali se do sada o tome nije pregovaralo. Inače, istodobno su u srijedu utvrđene tražbine Diokija u stečaju od oko 20 milijardi kuna, a za njezinu tvrtku Dinu Petrokemiju odlučivalo se na ročištu na riječkom sudu hoće li ili ne u stečaj. Zbog dugova od oko dva milijuna kuna koji se nemaju iz čega isplatiti, u konačnici možda stečaja i ne bude. Tada će tvrtku preuzeti vjerovnici – banke, a među njima je i Hypo. Dina je uz Adria Oil vlasnica Ćufa, zemljišta na kojem bi se gradio LNG, pa tim više postaje upitno kako će vjerovnici i država riješiti pokušaj izvlaštenja.

>>Za najam kapaciteta LNG terminala na Krku zainteresirano 12 tvrtki

>>Štern: Idealno je vrijeme da pokrenemo LNG terminal

Komentara 2

K2
kritičar_2
15:49 19.07.2015.

Neće valda,"kriminal-banka"određivati šta,gdje i pod kojim uvjetima će se graditi?

Avatar Halidumjestohalida
Halidumjestohalida
19:42 17.07.2015.

I to ce kupiti stranac tako da od stratetskog znacaja nece ostat ni znj jer ce sav profit kao i dosasa u svemu otici pa pa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije