Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službeni posjet

Za najam kapaciteta LNG terminala na Krku zainteresirano 12 tvrtki

29.06.2015., Zagreb - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak susreo se sa zamjenikom glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a Amosom Hochsteinom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.06.2015.
u 12:00

Izaslanik State Departmenta Amos Hochstein u posjetu ministru Ivanu Vrdoljaku

Ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka ponovno je posjetio izaslanik SAD-a za energetska pitanja Amos Hochstein, a u službenim izjavama Amerikanac je ponovio potporu SAD-a Hrvatskoj u nastojanju da osigura energetsku neovisnost. Na sastanku koji se u odnosu na plan produljio za čak sat vremena razgovarali su i o LNG terminalu na Krku kojem američka politika daje podršku.

– Energetska sigurnost postiže se razvojem off shore i on shore izvora kao i LNG kapaciteta koji ne bi bio namijenjen samo Hrvatskoj nego i susjednim zemljama – rekao je Hochstein. Neslužbeno se može doznati da je 12 tvrtki pokazalo interes za najam kapaciteta terminala, a prema nekim informacijama, te tvrtke imaju apetit za 6 milijardi kubika plina. To je ukupni kapacitet LNG terminala, što drugim riječima znači da je rasprodan. Nepoznato je pak na koliko su se godina zainteresirane tvrtke spremne obvezati jer je duljina najma prostora za ukapljeni plin ključna za procjenu je li investicija veća od 800 milijuna eura isplativa.

Hochstein i Vrdoljak razgovarali su i o IAP-u, plinovodu koji bi dovodio i u Hrvatsku azerbajdžanski plin i koji je pretpostavka za dobro poslovanje LNG-a. Ministar Vrdoljak istaknuo je važnost diversifikacije pravaca i izvora energenata.

>>Vrdoljak: Referenduma za istraživanje nafte u Jadranu neće biti

>>Štern: Idealno je vrijeme da pokrenemo LNG terminal

Komentara 3

BA
beto_alonso
19:42 30.06.2015.

Napokon nešto smisleno i kod nas da se događa na energetskom planu

Avatar MENSA
MENSA
06:15 01.07.2015.

Priču sa LNG terminalom treba svakako konkretizirati dok još možemo računati i na financijsku podršku EU. Ako budemo predugo filozofirali može nam se lako desiti da se ta cijela "stvar" pomjeri prema Italiji i Sloveniji i da mi ostanemo kratkih rukava!

Avatar d-ano
d-ano
19:48 02.07.2015.

ja bi dao 40 % rusima 40% amerima a zdrzao 20 % za sebe..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije