Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dogovorena ista cijena plina za kućanstva i sve povlaštene kupce

Povlašteni kupci dobavnu će cijenu plina plaćati više od kućanstava, gdje će dio cijene subvencionirati država. Svako tromjesečje u ovoj godini Vlada će dogovarati cijene s Inom i distributerima.
13. siječnja 2010. u 19:00 4 komentara 391 prikaza
ina-novi
Foto: Arhivska fotografija

Ina je na intervenciju Ministarstva gospodarstva popustila pod pritiskom povlaštenih potrošača pa će cijena plina za gospodarstvo biti samo jednu lipu viša od cijene za kućanstva. Kubični metar plina za gospodarstvo Ina će distributerima naplaćivati 1,71 kunu, umjesto prije predloženih 1,90 kuna, a cijena za kućanstva bit će 1,70 kuna, istaknuto je danas na sastanku predstavnika Ministarstva gospodarstva, Ine i distributera u Zagrebu.

Tako će plin za povlaštene kupce poskupjeti 20, a za kućanstva je skuplji 19 posto. Povlašteni kupci ipak će dobavnu cijenu plina plaćati više od kućanstava, gdje će stvarno poskupljenje za građane iznositi 15 posto više nego prošle godine jer je Vlada odlučila subvencionirati iznos cijene koji je iznad 15 posto poskupljenja.

– Dogovorili smo se s Inom da u cijeloj ovoj godini i dalje nadziremo cijenu za povlaštene kupce. Svaka tri mjeseca dogovarat ćemo cijene, odnosno diskont koji proizlazi iz formule za obračun cijene plina. Ni jedna ni druga strana nisu time pretjerano zadovoljne, što dokazuje da smo uspjeli postići kompromis i dobro odigrali ulogu medijatora. Cilj nam je da izbjegnemo prevelike cjenovne šokove i sve sudionike – Inu, povlaštene kupce i distributere – što bezbolnije pripremimo na tržišne odnose u energetskom sektoru – rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović.

Velik nered na tržištu

Vlada je potkraj prošle godine odlučila povisiti cijene plina za tarifne kupce odnosno kućanstva sa 1,32 na 1,7 kuna, ali nije definirala koliko će porasti cijena za povlaštene kupce. Zbog toga je nastao veliko nered na tržištu plina za gospodarstvo.

Neke tvrtke dobile su čak od Ine prijedloge novih ugovora u kojima je cijena porasla i 70-80 posto.

Priznao je to i državni tajnik za industriju Ruđer Friganović, koji je kazao da svi ugovori koji su poslani, a 15 kompanija ih je i potpisalo, više ne vrijede.

Krajnja cijena plina za gospodarstvo, odnosno povlaštene kupce, ovisit će o naknadi za distributere.

Ugovor više ne vrijedi

– Konačna cijena plina za povlaštene potrošače bit će između 2,8 i tri kune, ovisno o distributeru – rekao je predsjednik udruženja distributera Vladimir Ivković.

Formula za izračun cijene plina prati cijene nafte, naftnih derivata, tečaj dolara i još neke komponente, a Vlada će intervenirati ako se cijena osjetno povisi nakon svakog tromjesečja. O tome što se točno podrazumijeva pod osjetnim poskupljenjima i cjenovnim šokovima i kako će se formula usklađivati nitko od sudionika sastanka nije mogao reći ništa konkretnije.

Podsjetimo, povlaštene kupce plina nedavno je najviše pogodio dopis Inine tvrtke za prodaju plina Prirodni plin, kojim ih se poziva da do 15. siječnja moraju potpisati ugovor o novoj cijeni plina (20 lipa veća od kućanstava) ili će im biti obustavljena isporuka.

– Taj ugovor koji je bio uzmi ili ostavi sada ne vrijedi. Obvezali smo se u roku od pet dana uskladiti stajališta i napraviti novi ugovor – kazao je Ivković.

Novost u ugovoru, koji je postao nevažećim, bila je i obveza dostave bankovnog jamstva kao instrumenta osiguranja plaćanja, što u današnjim otežanim uvjetima poslovanja nepotrebno opterećuje financijsko poslovanje tvrtki. Isto tako, prijedlogom ugovora smanjena je valuta plaćanja sa 15 na 10 dana, što je dodatno pogodilo poduzetnike.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • insekticid:

    sad su, bre, još i kupci privilegirani. kuća cveća plačei i jeca od boli! partizani svih zemalja ujedinite se u privilegijama!

  • insekticid:

    izvinjavam se lektorima srpskog jezika. htedoh da kažem \"privilegovani\". :-)

  • brle:

    tko ce onda konacno reci koliko kosta kubni metar plina za kucanstvo, sa svim mogucim prirezima, porezima,transp. troskovima, troskovima posrednika, lopova, drzave, rusa, iracana, mongola, vatikana i crnog vraga......