Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetništvo

Tri velika investitora otvorit će 200 radnih mjesta u Sisku

sisak
19.03.2015.
u 17:00

DIV računa na ugovore s HŽ-om i Željeznicama BiH o remontu pružnih dionica

Sisačko Gradsko vijeće jučer je prihvatilo ponude triju tvrtki za osnivanje prava građenja na području Južne industrijske zone. Ta tri investitora mogla bi idućih godina otvoriti 200 radnih mjesta.

Gradnja može početi

Riječ je o samoborskoj tvrtki Div Tomislava Debeljaka koja na 138.000 kvadrata planira graditi tvornicu betonskih pragova, tvrtki EPI Consulting iz Zagreba koja na 25.600 četvornih metara želi izgraditi bioplinsku energanu jakosti 0,3 MW te o ponudi talijanske tvrtke Mittelenergy SRL koja na 113.500 kvadrata želi graditi energetski objekt – kogeneracijsko postrojenje na rasplinjavanje drvne biomase, snage 5 MW. Pravo građenja daje se na rok od 30 godina.

– Sva tri ulagača poslala su svoje ponude na natječaj za stjecanje prava građenja na tri parcele za koje su prethodno pokazali interes. To znači da će nakon izglasavanja na Gradskom vijeću krenuti s ishođenjem građevinske dozvole i s gradnjom – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

– Ona je izdvojila ulaganje talijanske fundacije Mitteleuropa. – Mitteleuropa je upravo Sisak izabrala za središnje mjesto svojih znatnih investicijskih planova u Hrvatskoj. Potencijalni iznos ulaganja Mitteleurope u Sisak doseže zavidnu brojku – više od 70 milijuna eura. Talijanska tvrtka upravo u Sisku traži prvih petnaest zaposlenih koji bi s radom i edukacijom počeli u Italiji da bi se nakon izgradnje pogona obučeni vratili upravljati kogeneracijskom elektranom – rekla je gradonačelnica.

Kako je objašnjeno, grad je za ulaganja odabrao institut prava građenja kako bi se osigurali da će ulagači stvarno i graditi te otvarati radna mjesta i kako bi obeshrabrili špekulante, koji bi kupili zemljište i ništa ne gradili, s nadom da će mu cijena narasti te da će zaraditi preprodajom.

Naime, ako se u roku od dvije godine gradnja pogona ne završi, Grad će vratiti zemljišta i dati ih drugim ulagačima.

Slonova trava

Iz detalja ponuda vidljivo je kako DIV računa na buduće ugovore s Hrvatskim željeznicama i Željeznicama BiH o remontu pružnih dionica, na čemu i temelji proizvodnju u Sisku vrijednu 7-8 milijuna eura te 50 novozaposlenih djelatnika. Sličnu tvornicu DIV ima i u Srbiji.

Mitteleuropa planira proizvodnju i isporuku električne i toplinske energije, među inima i novom vlasniku Željezare – talijanskom ABS-u, brzo zapošljavanje više desetaka radnika, ali i razvoj kooperacija s lokalnim poljoprivrednicima vezano uz uzgoj brzorastućih nasada poput tzv. slonove trave (Miscanthus x-giganteus) i divovske trske koju bi zatim otkupljivali. Tvrtka EPI Consulting planira u Sisku graditi manju bioplinsku energanu, jednu od desetak sličnih koje planiraju diljem Hrvatske.

>> Poslovni uzlet u Sisak dovodi najbolje stručnjake

Komentara 2

DU
Deleted user
18:50 19.03.2015.

e sad jos samo fali da se oni ekofasisti digu na noge hehe

DU
Deleted user
09:15 20.03.2015.

Ahaha, "slonova trava" i "divovska trska" ahaha!!! To je kao kada su poslije 2. Svjetskog rata pričali da će po Slavoniji uzgajati rižu, da će klas pšenice biti veličine kao klip kukuruza, da ne spominjem naklapanja o propalom uzgoju uljane repice i biodizelu iz nje. Haha! Talijanima ništa ne vjerujem, a Debeljaku, ajd vjerujem, naš je pa nek se pokaže, volio bih da uspje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije